ugrás a tartalomhoz

Az XSLT 2.0 újdonságai

Hojtsy Gábor · 2004. Már. 10. (Sze), 20.12
Az XSLT az XML világ univerzális fordítójává vált eddigi öt éves története során. Lehetővé teszi, hogy XML formátumban megadott adatokat egy dokumentum típusról egy másikra konvertáljuk át kovencionális értelmeben vett programozás nélkül, illesztő kifejezések segítségével. Az XSLT nagyfelhasználói, a különböző komoly vállalati és CMS rendszerek fejlesztői azonban nincsenek megelégedve az XSLT nyújtotta alapszolgáltatásokkal, és valójában magunk is beleütközhetünk egy-egy olyan egyszerű problémába, amire nincs praktikus megoldás a jelenlegi XSLT szabvánnyal. Ezekre a hiányosságokra próbál választ adni az XSLT 2.0.

Még csak munkaverzióban létezik, de az XPath 2.0-val együtt idén tervezik a véglegesítést. A fejlesztés alatt álló ajánlásban azért már most körvonalazódtak olyan változások, melyek mindeképpen elérhetőek lesznek az XSLT 2.0-ban. Erről ír cikkében Steve Heckler a CMSWatch oldalon, értelemszerűen elsősorban a tartalomkezelő rendszerek szemszögéből.

A reguláris kifejezések (mintaillesztés) szerelmeseinek régi álma teljesül, hiszen végre az XSLT is támogatni fogja ezeket keresésben és transzformációban egyaránt. Lehetőség lesz adattípusok ellenőrzésére az XML Schema támogatás segítségével, csoportosíthatjuk a talált nodeokat valamely tulajdonságuk szerint az SQL GROUP BY-hoz hasolóan, sőt saját függvényeket is definiálhatunk majd.