ugrás a tartalomhoz

A MySQL "bekeményít"

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 27. (K), 07.28
Az utóbbi napokban számos érdekes közlemény látott napvilágot, mely egyértelműen azt mutatja, hogy a MySQL egyre inkább megkomolyodik, azaz magasabbra próbálja pozícionálni magát. Az SAP adatbázis termékének fejlesztését átvéve a kritikus nagycéges szektorral is komoly kapcsolatot fenntartó cég most a MySQL adatbázis helyzetét is javítani próbálja több eszközzel is.

Először is a Zend-el bejelentett partnerségnek köszönhetően az eddigi de-facto PHP-MySQL társulást (mely a PHP 5-el bekövetkező licenszelési problémákkal egy kicsit megrengett) most komolyan megerősítette.

A MySQL és a Zend arról tett nyilatkozatot, hogy a LAMP technológia komponenseinek együttműködését még jobban elő kívánják segíteni, és az értékesítésben is kölcsönösen szerepet vállalnak. Ez szerintem sok érdekes fejleményt hozhat a jövőben, bár szkeptikusok számára akár csak az amúgyis fennálló jó kapcsolat "törvényesítésének" is tűnhet.

A MySQLnél azonban nemcsak a partneri kapcsolatokon törik a fejüket, hanem a hiányzó vizuális adminisztrációs felület helyét is igyekeznek betölteni a hamarosan megjelenő MySQL Administrator nevű programjukkal. A program ismertetője és a képernyőképek arról tanúskodnak, hogy nagyságrendekkel többre lehetünk képesek majd ezzel az új eszközzel, mint bármely más MySQL adminisztrációs eszközzel.