ugrás a tartalomhoz

Böngésző innováció, avagy van még lehetőség

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 9. (P), 13.48
A Netscape egykori alapító fejlesztője Marc Andreessen majdnem egy éve nyilatkozta, hogy a böngészők terén nem volt innováció az elmúlt öt évben, és az elkövetkező öt évben sem lesz számottevő fejlődés. Akkoriban a nyilatkozatát széles körben bírálták, és rámutattak, hogy nyilván csak a piacvezető böngészőre gondolhatott.

Azért vettem most elő ezt az aktuálisnak nem mondható nyilatkozatot, mert az OmniWeb böngésző fejlesztői jópár újítással készülnek az 5-ös verzió kiadására. Igaz, hogy az OmniWeb csak Mac-re érhető el, de az újdonságok ettől függetlenül izgalmasak, és előrevetíthetik azt, hogy mit várhatunk más 'alternatív böngészőktől' a jövőben.

A Mac felhasználók valószínűleg nem szomorkodtak sokáig, amikor a Microsoft bejelentette: nem fejleszti tovább az Internet Explorer for Macintosh böngészőt. Az Apple ugyanis megjelent a kiváló Safari böngészővel, mely a KDE KHTML feldolgozó motorját alkalmazva a széles körben használt szabványokat korrektül támogatja.

Az OmniWeb is az immár a MacOS-be épített feldolgozót alkalmazza, tehát igazából az a kérdés, hogy milyen körítést tud mellé tenni. Már most támogatja az alternatív böngészők között szokásosnak mondható popup-blokkolást, a gyorselérést biztosító kulcsszavakat, vagy a szövegmezők helyesírásellenőrzését. Használhatósági szempontból érdekes, hogy beszédfelismeréssel is működtethető, illetve a szövegmezőket új ablakban is megnyithatjuk, igény szerint állítva a szerkesztési területet, a használt betűtípust és színeket.

Az új OmniWeb 5 ehhez képest még több használhatósági fejlesztéssel érkezik. A tabokat kiterjesztették oly módon, hogy a felhasználók újabban terjedelmes képernyőméretére tekintettel immár a weboldalak bélyegyképe jelenik meg a tabon. Lehetőség van webhelyenkénti preferencia beállításra: például ha egy weboldal nem engedné be OmniWeb-ként, Internet Explorernek is tudja álcázni magát azon oldal számára a böngésző. Szintén érdekes újítás az oldalak megjelölése. Böngészés során a fontosabb oldalakra jeleket tehetünk, így a visszafelé lépkedésnél rögtön ezekre ugorhatunk vissza a lényegtelen köztes oldalakat kihagyva.