ugrás a tartalomhoz

Nyílt forráskódú web-projektek kampányok mentén

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 6. (K), 09.26
Az Amerikai Egyesült Államok elnökválasztásra készülő kampányaiban a jelöltek egyre-másra jönnek elő a nyílt forráskódot támogató kezdeményezéseikkel. Howard Dean csapata májusban kezdte el a DeanSpace nevű ingyenes forráskódú (PHP alapú) webes kollaborációs rendszer fejlesztését, melyet a helyben Deanért kampányolók felhasználhatnak a hálózatba kapcsolódó webhelyük kialakítására. Most Wesley Clark keres jelentkezőket a kampánya okán fejlesztett rendszer tökéletesítésére. Öröm látni, hogy van már ahol egy ilyen kampány a nyílt forráskódot teszi a középpontba.

Mindkét csapat képviselői azt nyilatkozták hogy a megvásárolható kész eszközök nem felelnek meg az igényeiknek, míg ideológiailag és a szorító időnek és financiális/technikai feltételeknek megfelelő nyílt forráskódú fejlesztés sokkal jobban illik kampányukba.

A DeanSpace és a Clark TechCorps kezdeményezések nem csupán gesztus értékűek, hiszen a kialakuló szoftverek végül nyílt forráskódú mivoltuknál fogva mások (akár riválisok) által is felhasználhatóvá válnak. A politikai ügyekért elkötelezett résztvevőknek így egy kiindulási lelkesedésük van a fejlesztés iránt, mely a sikeres termék kialakításával remélhetőleg megmarad még akkor is, ha az adott elnökjelölt végül nem nyeri meg a választásokat.

Jó lenne látni azokat a hazai példákat, ahol nem egy egyedileg csomagolt nyílt forráskódú programot adnak el a megrendelőnek, hanem az állami megrendelő a fejlesztés nyílt forráskódú eredményét követelményként jelölné meg.