ugrás a tartalomhoz

Sorrendezés, számkeresés és IRC indexelés a Googlenál

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 15. (H), 10.35
A Google körül mindig történik valami. Most néhány olyan dolgot szeretnénk összefoglalni, ami az utóbbi időben történt, és részben felkavarta a webmesterek kedélyét. Korábban már írtunk róla, hogy a Google indexelés körül problémák merültek fel.

A Google-Watch szerkesztője hozta létre a Scroggle.com oldalt, mely a Google legújabb keresési algoritmusának problémáit boncolgatja. Az oldal szerzője szerint a Google hónapok óta nem számolja újra a PageRank értékeket (melyre valószínűleg az óriási adatbázis miatt nem lehet képes), és ezáltal a találatok sorrendezéséhez használt egyéb paraméterek, mint az oldalra vezető linkek szövegei erősebben nyomnak a latban. Ezt használták ki a különböző e-kereskedelmi oldalak is a karácsonyra készülődésben.

A Scroggle.com szerzője szerint a Google most itt próbál meg visszaütni azzal, hogy a direkt optimalizált oldalakat szűri a találatok közül. Ezzel komolyan befolyásolja a találatokat, így sok webhely tulajdonos felháborodásának adott hangot. A Google képviselői tulajdonképpen csak annyit tudnak erről mondani, hogy a keresők találati sorrendje nem olyan természetű, hogy annak megmaradásában bízni lehetne, ami a web alakuló természetéből, és a változó keresési algoritmusokból következően el is várható.

Egy másik érdekes fejlemény, bár nem a legfrissebb hír, hogy a Google IRC csatornákra belépő automata felhasználókat is működtet, de egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi a célja ezekkel. Az általában eddie## néven belépő felhasználó (ahol ## egy kétjegyű szám) a Google-hoz tartozó IP tartományból érkezik, és nem sokáig marad a csatornán.

Immár használható újdonság a Google szám szerinti keresés eszköze, mely tovább terjeszti "a web parancssora" eszmét. Lehetséges például szabadalmakra keresni szám szerint. A napokban említett új Microsoft HTML Application szabadalom is elérhető így.