ugrás a tartalomhoz

A Yahoo újabb tervei a spam elleni harcban

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 7. (V), 18.11
A Yahoo 2004-ben szándékozik elindítani az új Domain Keys nevű technológiájának használatát, melyet a nyílt forráskódú email rendszereket fejlesztőknek ingyen rendelkezésére fog bocsátani. Az új rendszerben az email küldő szerver egy privát kulcsot helyez el a levelek fejlécében, melyeket a fogadó szerver a DNS rendszerből lekért publikus azonosítóval ellenőriz. Így a levelek származása ellenőrizhető lenne.

Mivel a műveletek a jelek szerint az email szervereknek adnak többletfeladatot, ezért a kliens programok frissítésére nem is lenne szükség. Ugyanakkor a küldött levelek forrása egyértelműen azonosíthatóvá válik, ezzel a hamisított levelezés teljesen kiszorítható. Mindehhez természetesen arra van szükség, hogy az email szerverek nagy része átálljon erre a technológiára. Mivel a javaslatot tevő Yahoo az internetes email szolgáltatók jelentős szereplőjének számít, már önmagában az is komoly lépésnek számít, ha a Yahoo és néhány nagyobb szereplő bevezeti a rendszert.

A spam elleni védekezésben dolgozó szakértők rendkívül eltérő véleményen vannak a javasolt új rendszerről, a szkeptikusok álláspontját Jeremy Zawodny foglalta össze blogjában. Elsősorban azt sérelmezik, hogy mialatt a Yahoo nyílt forrású szoftverek garmadáját használja, az új technológia fejlesztése nem nyíltan folyik. Ezen kívül kevésnek tartják a Yahoo-t ahhoz, hogy ezt a problémát meg tudja "egyedül" oldani...

Az eredeti hír a Reuters oldalán olvasható.