ugrás a tartalomhoz

Szabványok és elérhetőség az ASP.NET-ben

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 4. (Cs), 08.46
Scott Guthrie az ASP.NET következő változatán, a Whidbey kódnevű verzión dolgozó egyik Microsoft munkatárs. Az ő blogjában jelent meg egy részletekbe menő elemzés arról, hogy milyen döntések születtek a következő ASP.NET szabványkövetését és elérhetőségét illetően, illetve ezeket hogyan építik majd be az eszközökbe.

A felhasználói felületen a Visual Studio automatikusan jelezni fogja a programozó által megjelölt szabványnak nem megfelelő elemeket, mind a szerkesztői nézetben, mind a feladatlistában meg fognak jelenni a hibás elemek. Az ASP.NET kontrolok által generált kódok alapértelmezésben XHTML 1.1 szabvány szerinti kimenetet biztosítanak majd, figyelve arra, hogy az azt feldolgozni nem képes böngészők normál HTML elemeket kapjanak.

Az elérhetőség terén úgy döntöttek, hogy a W3C WCAG szabványát és az 508-as irányelvekként ismert Amerikai Egyesült Államokban érvényes szabályozást is támogatni fogják, illetve a beépített kontrolok ezek szerint fognak működni. Az elérhetőségi tesztelés szintén használható lesz a Visual Studio környezetben is.

A fenti igéretes hírek mellett az aktuális implementáció képernyőképeivel is szolgál Scott blog bejegyzése.