ugrás a tartalomhoz

Szabványos XHTML mentése OpenOffice.org-ból

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 2. (K), 12.44
Közismert tény, hogy a Microsoft Word HTML mentése nem produkál szabványos, vagy akár ideális méretű dokumentumot. Sajnos az OpenOffice.org 1.1. sem remekel ezen a területen, annak ellenére, hogy a .doc és .rtf mentés mellett .pdf állományt is elő tud állítani. Az elmentett HTML ugyanis sajátos tageket tartalmaz, és a font elemek használatát sem kerüli el. Van megoldás egy külső fejlesztésű ingyenes komponens formájában.

Henrik Just készített egy Writer2LaTeX eszközt, mely OpenOffice.org Writer dokumentumok LaTeX-be konvertálását segíti elő, de ugyanakkor szabványos HTML előállítására is képes. Mivel a program eredeti honlapja és leírása eléggé félrevezető, Andreas Bovens készített egy rövid leírást arról, hogy hogyan tudjuk beállítani ezt a programot az OpenOffice.org export eszközeként. A beállításhoz Java támogatás szükséges, mivel a Writer2LaTeX Javaban íródott. Ez azonban lehetővé teszi a többplatformos támogatást is.

Tapasztalt XML gurukban felmerülhet, hogy tekintettel arra, hogy az OOO zip-tömörített XML dokumentumként tárolja a Writer állományokat, egy XSLT stíluslap is elegendő lehetne szabványos XHTML előállítására. A Writer2LaTeX ennél sokkal egyszerűbb eszközt ad a felhasználó kezébe, hiszen nem kell az XSLT bonyolult elemeit ismerni ahhoz, hogy testreszabjuk az XHTML kimenetet, pusztán néhány egyszerű szabályt kell felvennünk. Így az is lehetővé válik, hogy általunk definiált Writer stílusokhoz szabványos HTML elemeket rendeljük.

Ezzel a kiegészítéssel az OOO egy webes tartalomkezelő rendszer kézenfekvő eleme lehet, megadva az asztali felhasználóknak a megszokott szövegszerkesztő felület biztonságát és szolgáltatásait, ugyanakkor biztosítva a webes keretrendszerek számára a szabványos HTML bemenetet.