ugrás a tartalomhoz

SQLiteWebAdmin - adatbázis adminisztráció

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 20. (Cs), 13.21
Nem kellett sokat várni, hogy elinduljon a PHP 5-ben alapértelmezésben rendelkezésre álló SQLite adatbáziskezelő webes adminisztrációs felületének fejlesztése. Az SQLite igen kényelmes adatbáziskezelést tesz lehetővé külön szerver futtatása nélkül, így valószínűleg ott is elérhető lesz, ahol most a MySQL nem használható, és ezzel a legnépszerűbb PHP-vel használt adatbáziskezelő címére tör.

Ha valaki meg szeretne ismerkedi az SQLite szépségeivel, már most telepítheti PECL-ből, illetve Windows rendszerekre rögtön a DLL-t is letöltheti. Az SQLite nemcsak kisebb erőforrás igényével és egyszerűségével hódít. Az is előnyére szól, hogy lehetővé teszi PHP-ben megvalósított függvények használatát SQL parancsokban, illetve a beépített SQL függvények felülírását is lehetővé teszi ilyen módon.

Mindezek mellett nem meglepő, hogy folyamatban van a PHPMyAdminnak megfelelő webes adminisztrációs felület fejlesztése SQLitehoz is. Az SQLiteWebAdmin névre keresztelt program egyelőre még erősen fejlesztési stádiumban van (0.1-es), ám hamar használhatóvá válhat a nagy igényre való tekintettel.