ugrás a tartalomhoz

Megjelent a PostgreSQL 7.4-es verziója

Bártházi András · 2003. Nov. 18. (K), 10.52
A Nemzetközi PostgreSQL fejlesztőcsoport örömmel jelenti be, hogy a PostgreSQL objektum relációs adatbázisrendszer 7.4-es verziója elérhető. Ez a verzió a világ minden részére kiterjedő fejlesztői hálózatunk többezer tagjának 9 hónapnyi munkája. Kereskedelmi minőségű adatbázis funkcionalitást és teljesítményt biztosít a nyílt forráskódú szoftverek alacsony költségeivel.

"Ha korábban már kipróbálta a PostgreSQL-t, de mégis egy olyan kereskedelmi adatbázist választott mint a Oracle vagy a DB2, akkor itt az ideje hogy átértékelje a a PostgreSQL-t." mondta Rod Taylor, a Inquent Technologies munkatársa. "A PostgreSQL fejlődő képességei és teljesítménye az utóbbi két évben a PostgreSQL-t versenyképessé tették még a high-end rendszerek területén is. Mindezt alacsony költségekkel."

A 7.4-es verzió olyan lehetőségek seregét tartalmazza, amelyek a PostgreSQL-t egy erősebb és skálázhatóbb adatbázissá teszik a nagyvállalatok számára. Ezek közé tartozik az AMD Opteron(tm) optimalizáció, továbbfejlesztett index eszközök és fokozott full text index támogatás, amellyel rangsorolt eredményeket lehet előállítani. Az PostgreSQL Inc. által közreadott eRServer(c) replikációs rendszer képessé teszi a PostgreSQL-t arra, hogy nagy rendelkezésre állású adatközpont szerepét töltse be.

Hash agregáció memóriában, lekérdezés planner fejlesztés az allekérdezések területén, új kommunikációs protokoll és a funkcionális és kifejezés indexek fejlesztése is bekerült az új verzióba. Ezek az új képességek mérettől függetlenül minden adatbázison növelni fogják a lekérdezési és végrehajtási sebességet, bizonyos esetekben akár 400 százalékkal. A PostgreSQL új verziója tartja a helyét a világ leggyorsabb SQL adatbázisai között.

Lamar Owen, a Pisagh Csillagászati Kutatóközpont információtechnológiai osztályának vezetője így kommentálta az új lehetőségeket: "A PostgreSQL 7.4 megnövelt teljesítménye a nagy méretű, data-warehouse táblákon teszi lehetővé, hogy hatékony hozzáférést biztosítsak a hatalmas csillagászati adatbázishoz az interneten keresztül. A fejlett indexelési képességek a saját adattípusokkal soha nem látott könnyedséget ajánlanak az adatok analízisében, amit bonyolult a hagyományos index képességekkel megoldani."

A projectek PostgreSQL-re migrálásának megkönnyítésére a 7.4-es verzió sokkal jobban illeszkedik a szabványokhoz mint bármelyik előző verzió. A fejlesztőcsoport megemelte az ANSI SQL szabvány implementációjának szintjét a kommunikációs protokoll és a meta-adatok közlésének teljes újragondolásával egy teljesen szabványos hibajelző és információs séma keretrendszert létrehozva. Az online dokumentációt alaposan átdolgozták, hogy az új felhasználóknak könnyebb kiindulópontot szolgáltasson. A grafikus környezetekhez szokott felhasználók segítésére a két legnépszerűbb PostgreSQL adminisztrációs GUI, a pgAdmin és a phpPgAdmin szoftverek a PostgerSQL 7.4-hez igazitott verziói elérhetőek.

"A PostgreSQL-t két éven keresztül használtuk mission-critical környezetben a regisztrációs rendszerünk backendjeként" mondta Ram Mohan, az Afilias Limited technikai vezetője. Az Afilias Limited felelős minden .org és .info tartományt kiszolgáló DNS kiszolgálóinak adatbázis hátteréért. "A PostgreSQL új verziója sokat fejleszt a skálázhatóságon és további fejlesztési lehetőséget ad a következő verziókhoz."

A fordítás Hornyák Lászlónak <hu(kukac)postgresql(pont)org> köszönhető.

További információ (angolul): http://www.postgresql.org/news/160.html