ugrás a tartalomhoz

K-Meleon - pici és gyors böngésző Mozilla alapokon

Bártházi András · 2003. Nov. 12. (Sze), 15.34
A napokban jelent meg a K-Meleon 0.8-as verziója. Ez a böngésző alig 5MB-os, a fejlesztő célja egy kicsi, gyors és testreszabható böngésző készítése Windows operációs rendszerre. Nincsenek benne hatalmas újdonságnak számító új funkciók, viszont nagyon gyorsan indul.

A legújabb verzió az 1.5-ös Mozillára épül, és számos fejlesztést eszközölt rajta a készítője az előző verziókhoz képest. Képes más böngészők kedvenceihez hozzáférni és beimportálni azokat, támogatja a fülek használatát (itt layer a neve), illetve a felugró ablakok letiltását. A sebessége az indulást illetően talán még a Firebird böngészőkét is veri, teljesen sima és hihetetlenül gyors.

Érdekesség, hogy lehetőség van benne makrók létrehozására, futtatására, mellyel még böngészőkben nem találkoztam. Az előző, 0.7-es verzióhoz elérhető magyar fordítás is, minden bizonnyal a legújabb verzióhoz is előbb-utóbb elkészül.

Mindent összefoglalva: ha nincs szükségünk nagy cicomákra és bonyolult menüszerkezetre, Windowst futtatunk, akkor válasszuk a K-Meleon böngészőt, nem fogunk csalódni benne. A projekt honlapja a Sourceforge-on kapott helyet: http://kmeleon.sourceforge.net/