ugrás a tartalomhoz

QuirksMode.org - a hiányzó mankó

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 7. (P), 12.29
Aki már legalább megpróbált a szabványok szerint fejleszteni, az tapasztalatból tudja, hogy nem minden böngésző támogatja ugyanúgy a szabványokat. Bár a böngészők fejlesztési törekvései ebbe az irányba haladnak, sajnos mindig bekerül valamilyen hiba egy kiadásba. A fejlesztőknek ezt különösen nehéz elviselni, hiszen a felhasználók az oldal készítőjétől azt várják el, hogy megfelelően működő oldalt készítsen. Itt lép be a QuirksMode.

A Quirks Mode eredetileg a böngészők "visszafelé kompatibilis" módját jelenti, mind az Internet Explorer, mind a Mozilla és az Opera böngészők rendelkeznek ilyen móddal. Ebben a módban a régebbi hibák emulációja aktív, tehát nem kell az oldalakat folyamatosan a kijavított hibákhoz igazítani, ha új böngésző jelenik meg. Itt azonban nem erről van szó!

A QuirksMode.org oldal nemrég indult azzal a céllal, hogy összegyűjtse a CSS, JavaScript és egyéb böngészőben használható technológiák eltéréseit, hibáit. Ami azt illeti, rögtön az indulása után már rengeteg tartalmat hordoz, így a fejlesztéseink során tapasztalt böngésző eltérésekre jó eséllyel meg tudjuk találni a megoldás.

Érdekes, hogy maga a QuirksMode.org webhely nem törekszik a szabványosságra, sőt időnként 'szabványokat nem tisztelő' javaslatokat ad, de ezeket egyrészt jól alátámasztja, másrészt pedig felhívja a nem-szabványosságra a figyelmet.