ugrás a tartalomhoz

Zúgolódás az IE szabvány követésének hiánya miatt

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 28. (K), 17.11
A news.com komoly elemzést jelentetett meg a hónap elején azt a köztudott sajnálatos tényt körüljárva, hogy a Microsoft évekig nem javítja ki a böngészőjében talált hibákat. Több érdekes információ is lapul a cikkben, például hogy az Adobe az Opera Software céggel kötött megállapodást a Golive eszközének megjelenítési képességei javítására.

Ráadásul kiderül, hogy a Macromedia hasonlóképpen az Opera technológiáját alkalmazza a Mac rendszerre készült szoftvereiben. Az Adobe ezzel a lépéssel fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy a Microsoft böngészőjénél sokkal jobban működő megoldások is léteznek, és megvan a választási lehetőség. Valójában azt remélik, hogy a Microsoftot kellő nyomás alá tudják helyezni, mely böngészője fejlesztésére kényszeríti a gyártót.

A cikk több web standardok használatának elterjesztéséért dolgozó szakember kommentárjait is felvonultatja, a legmegdöbbentőbb azonban a Microsoft szóvivőjének nyilatkozata, mely szerint elismerik, hogy nem teljesen kompatibilis a program a szabványokkal, ám ők a felhasználók általános igényeit szeretnék kielégjteni, és nem a fejlesztőkét, akik felhasználóik kis részét teszik ki.

A szerző Paul Festa rámutat arra az érdekes tényre is, hogy míg a Microsoft éppen azzal érvelt, hogy az innováció előbbreviteléhez van szükség a böngésző operációs rendszerbe építésére, addig az utóbbi időben valójában semmiféle fejlesztést nem láttunk az Internet Explorert illetően. Sőt a Microsoft bejelentette, hogy böngészője nem lesz elérhető Mac rendszerekre a továbbiakban, és frissítésként sem lesz letölthető Windows XP-re, hanem csak operációs rendszer cserével lehet majd hozzájutni.

A Microsoft monopolhelyzetével az is együtt jár, hogy a böngészőjének hibái, hiányosságai konkrét dollárokra fordíthatóak le a webes felületeket fejlesztő cégek költségvetésében. Ezért nem meglepő, hogy éppen a legnagyobb cégek költik el a legtöbb felesleges dollárt a fejlesztések során a hibás Microsoft szoftverek miatt, és ez ellen most már tenni szeretnének valamit. Csak azt remélhetjük, hogy sikerülni fog, amit elterveztek.