ugrás a tartalomhoz

Új és átalakult rovatok a Weblaboron

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 27. (H), 09.27
Az utóbbi napokban jelentősen megváltoztattuk a hírkategorizáláshoz használt rovatok számát és összetételét. Sok új rovatot vezettünk be, melyek többségének az eddig is tekintélyes hírarchívumnak köszönhetően rögtön "múltat is tudtunk adni". Úgy gondoljuk, hogy a közel kilencszáz eddig megjelent hír nagyrésze továbbra is értékes információforrásként szolgálhat olvasóink számára.

A PHPInfo rovatból "Weblabor" rovat lett, a webhelyek egyesülésének következményeként. A korábbi PHPInfo híreket is a Weblabor rovatban lehet megtalálni ezentúl.

A PHP fejlesztésekhez használható különböző asztali programok, kiterjesztések, függvénytárak hírei eddig nem túl konzisztens formában a PHP és a Fejlesztés kategóriák között oszlottak meg. Az újonnan bevezetett rovatok hitünk szerint jelentősen megkönnyítik a régebbi hírek megtalálását. Nézzük milyen rovatok lettek a PHP és Fejlesztés kategóriák utódai:
  • Tárhely rovat - Magyar és külföldi tárhely szolgáltatókkal kapcsolatos hírek
  • Telepítő rovat - Webszerver, PHP (és általában más hasznos eszközök) telepítését megkönnyítő eszközökről szóló hírek Windows és Linux rendszerekre egyaránt
  • PHP rovat - A PHP verziók hírei, statisztitkák, kérdőivek, a PECL és a PHP.net hírei, a magyar PHPs oldalak változásai
  • PHP+ rovat - Kiterjesztések, kód gyorsítótárak, PHP kód titkosítók, beágyazott PHP felhasználások, bináris PHP előállítására képes programok hírei, azaz minden olyan megoldásról szóló hír ami a PHP-be épül, vagy azt terjeszti ki forráskód vagy bináris formában
  • Fejlesztés rovat - PHP nyelven készült kódkönyvtárak, sablonkezelők, adatbázis absztakciós felületek hírei, és a PHP nyelven történő fejlesztést segítő cikkek hivatkozásai
  • Dokumentáció rovat - A PHP dokumentáció hírei, illetve saját kódjaink dokumentálásához használható eszközökről szóló híradások
  • Fejlesztőeszköz rovat - PHP fejlesztéshez, és általában webfejlesztéshez használható asztali eszközök hírei
  • PHP-GTK rovat - A PHP-GTK ablakozós alkalmazás fejlesztő kiterjesztéssel kapcsolatos újdonságok
  • PHP7 rovat - A "PHPHét" rovatban kizárólag a Zend PHP Weekly híradások fordított változatai szerepelnek


A leginkább PHP-vel foglalkozó fenti kategóriákon túl a Nuke rovat utódaként bevezettük a "Tartalomkezelő" rovatot, amely főként PHP alapú tartalomkezelő rendszerekkel foglalkozik, de nem korlátozódik a Nuke alapú megoldásokra.

A szintén nemrég létrejött különálló "Rendezvény" és "Kiadvány" kategóriák a különböző események, konferenciák, illetve újságok és könyvek híreit fogják össze.

A Weblabor PHP-tól eltérő technológiák felé történő nyitását korábban szimbolizáló "Perl" rovat most három új társat kapott, a "Flash", "Java" és ".NET" rovatokkal. Egyelőre nincs annak jele ugyanakkor, hogy ezek átvegyék a vezető szerepet a fenti főleg PHP-re fókuszáló rovatok felett.

Végül újonnan jelent meg a "Margó" rovat, mely a profilunkba nem kifejezetten illő, de ennek ellenére megjelenésre érdemes hírek összefogója, ezzel a korábbi Microsoft rovat helyét is betöltve.

Az új rovatok mellett megmaradtak a bevált korábbi kategóriák is, melyeket rendszeres olvasóink már ismernek: "Adatbázis", "Biztonság", "Böngésző", "Kereső", "Linux", "Szabvány", "Web", "Webszerver", "WFSZ".

Úgy gondoljuk, hogy a napi problémák mentén rendezett rovatok (telepítő, dokumentáció, fejlesztőeszközök, biztonság, stb.) jelentősen meg fogják könnyíteni híreink elérését, és a korábban publikált hasznos eszközökre mutató hivatkozások megtalálását. A hírek rendszerezése közben több hibás helyre kategorizált tartalmat is észre vettünk, melyeket javítottunk, így a meglévő rovatok konzisztenciája is javult.

Az új struktúrával kapcsolatos pozitív és kritikai jellegű véleményeket egyaránt szívesen látjuk e hír hozzászólásaiként (vagy akár emailben).