ugrás a tartalomhoz

Amazónia nagykönyvtára

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 27. (H), 12.36
Az utóbbi napokban megjelent hírek szerint az Amazon immár a könyvek tartalmában is keres. Nem, nincs szó elírásról, valóban a könyvek szöveges tartalmában történő keresésről van szó. A Wired magazin oldalain jelent meg egy alapos elemzés az új szolgáltatás kapcsán, mely a múlt hasonló kezdeményzéseire is hivatkozik Alexandria könyvtárától kezdve, de ugyanakkor a jövőt is előrevetíti.

Az Amazon új szolgáltatása tulajdonképpen a vásárlás megkönnyítésére született, de emellett óriási jelentőséggel bír, hiszen a könyvek digitalizálásának komoly lépését jelenti. Ezentúl ha az Amazon oldalon valamilyen keresőszót használunk, akkor arra nem csak a címben és más meta-adatokban fog keresni az Amazon programja, hanem a "Keresés a könyvben" programban résztvevő (tehát digitalizált) könyvek tartalmában is.

A Wired magazin elemzése arra mutat rá, hogy mennyire elszomorító, hogy ma már a Google az elsődleges információ forrás, és az emberek nem vesznek elő könyveket új ismeretek megszerzése érdekében, miközben a könyvek legnagyobb része nem érhető el digitális formában.

A kereshetőség megvalósítása a cikk szerint sok esetben a szkennelt oldalak szövegfelismerőkön történő átfuttatásával történt, hiszen rengeteg kiadványnak elérhetetlen a digitális változata. A legnagyobb probléma a copyright kérdése volt, ezt azonban azzal a huszárvágással intézték el, hogy véletlenül sem teszik elérhetővé a könyvek szövegét. Valójában az Amazonnak leginkább az az érdeke, hogy több nyomtatott könyvet adjon el, tehát a digitalizált könyvek nem lesznek elektronikusan elérhetőek.

A keresés találataiként adódott könyv oldalakat csak belépett felhasználók tudják megtekinteni, és ők is csak grafikus formában. Lehetőség van a találat oldal előtt és után következő két-két oldal megtekintésére is. Ez a szolgáltatás így megadja az eszközt arra, hogy a bolti belelapozásnál még egyszerűbben ellenőrizhessük, hogy az általunk igényelt részletességgel, vagy fókusszal foglalkozik a könyv egy adott kérdéssel.