ugrás a tartalomhoz

Mid Pass Filter - úton egy szebb jövő felé

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 24. (P), 13.36
Azon vállalkozó szelleműeknek, akik eddig is CSS alapú tervezésre adták a fejüket, eléggé sok trükköt kellett alkalmazniuk, melyek a Widows rendszereken futó IE 5.x böngészők hiányosságait, hibáit kerülték meg. Egy bizonyos Tantek nevű megszállott - aki az IE box model hack felfedezője is - most egy újabb, sokkal kényelmesebb megoldással állt elő.

A Mid Pass Filter használatával nem kell a hibás IE 5.x böngészők számára megadott szabályokat a jól működő programok számára megadott szabályok közé vegyíteni. Ehelyett a szabványos, és trükköket nem alkalmazó CSS állományunk végén elhelyezhetünk egy olyan speciálisan formázott trükköt, melyet csak egy Windows rendszeren futó IE5.x fog úgy értelmezni, hogy egy külső állományból kell további CSS utasításokat betölteni. Így a csak IE5.x számára készült utasításokkal azokat a szabályokat felül tudjuk definiálni, melyeket egyébként hibásan értelmezne.

A Mid Pass Filtert persze nem csak a CSS végén lehet megadni, az elejére is lehet tűzni, ám általában a szabályok felüldefiniálása érdekében a legkésőbb értelmezett CSS szabályoknál kell definiálni az IE5.x-nek szóló utasításokat.

Ez az új megoldás végre lehetővé teszi, hogy sokkal jobban átlátható CSS állományaink legyenek, és tisztán el tudjuk különíteni a hibás böngészőknek szóló utasítások legnagyobb részét.