ugrás a tartalomhoz

WinLIKE - ablakozós felület böngészőben

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 22. (Sze), 12.33
A WinLIKE egy olyan DHTML megvalósítású ablakozós felületet biztosít, mely az asztali ablakozós rendszerek legfőbb funkcióit megvalósítja. Az ablakok átfedésben lehetnek (mindig az aktív ablakkal felül), átméretezhetőek, címsor méretűre minimalizálhatóak, bezárhatóak. Az ablakok listájából kiválaszhatjuk az éppen nyitott ablakok közül azt, amelyikkel dolgozni szeretnénk.

Mindezeken túl a felület adaptív is lehet, tehát ha úgy állítjuk be, akkor az ablakok a böngésző ablak átméretezésével együtt változnak, de ez a funkció ki is kapcsolható. Az ablakok megjelenéséhez különböző skinek közül válogathatunk, és a felület megtervezéséhez is biztosítanak WinLIKE rendszerben írt varázslót.

Ennyi szolgáltatás hallatán a gyanakvó emberben felmerül, hogy nem lehet, hogy mindez a böngészők széles körében működjön, ám a fejlesztők állítása szerint mégis használható Internet Explorer és Mozilla alapú böngészőkben egyaránt. Én magam Mozillában ellenőriztem a korrekt és gyors működést.

A WinLIKE online bemutatója egyrészt maga a termék honlapja, másrészt a különböző egyéb lehetőségeket bemutató előre készített demók, melyek közül az első rögtön a felület összeállító varászlót mutatja be.

A fejlesztők esettanulmányokat is készítettek operációs rendszer szimuláció, webmail felület és egyéb célalkalmazásokat figyelembe véve. Érdekes ötlet, hogy egy ilyen oldalt a Windows Active Desktop szolgáltatását használva valóban az asztalunkra helyezzünk, így egy távoli asztalt használva.

A WinLIKE személyes, oktatási célú, nonprofit illetve fejlesztői használatra ingyenes, egyébként telepítésenként 80 amerikai dollárba kerül. Az ingyenes használathoz is licensz szám szükséges.