ugrás a tartalomhoz

SimpleQuiz - "alapkérdések" a HTML használatáról

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 16. (Cs), 13.07
A SimpleBits oldalon futó SimpleQuiz tulajdonképpen alapvető HTML használati kérdések megvitatását fedi le, ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy hogyan kell megadnunk a képek méretét, vagy egy űrlapfeldolgozó program címét. A SimpleQuiz azoknak szól, akik már otthonosan mozognak a kézzel szerkesztett HTML világában, de olyan kérdések merülnek fel bennük, mint például, hogy a különböző oldal részeket határoló div elemekbe kell-e tenni p elemet, ha szöveget helyezünk el azokban.

A kérdések kapcsán általában nem egy definitív megoldás rajzolódik ki, hanem különböző célokra adott megoldási tippek jelennek meg. Az oldal szerkezeti elemeit határoló div elemeknél például akkor érdemes bekezdést is nyitnunk, ha később valószínűleg úgyis bővítenünk kell újabb bekezdésekkel. Ha azonban biztosan marad az egy bekezdés, akkor érdemes egy megfelelő stílussal felruházott bekezdést használni, és megszabadulni a div elemtől.

A SimpleQuiz sorozatban ennél egyszerűbbnek tűnő kérdésekben is komoly ötletelés alakult ki (például hogyan érdemes leírni egy listát, vagy hogyan adjunk címet egy listának). A sorozat jövőbeli folytatása remélhetőleg nem marad el, sőt a szerző, Dan Cederholm most azt fontolgaja, hogy ilyen típusú tippekből könyvet készít.