ugrás a tartalomhoz

Univerzális azonosítás replikációs rendszer

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 14. (K), 08.32
Nemrég akadtam rá a John Lim oldalán található "Universal PHP Authentication Replication System" javaslatra, melynek lényege, hogy a különböző PHP-ben fejlesztett rendszerek közötti felhasználói adatbázis megosztást elősegítse. A javaslat valójában ez év elején született, és érdekes, hogy nem sokat hallani azóta felőle, pedig nagy űrt töltene ki a korrekt megvalósítása.

John Lim (az ADODB szerzője) és Marco Tabini (a php|architect vezetője) indította el a kezdeményezést, sőt referencia kódot is készítettek.

A javaslat kidolgozásakor gondoltak a helyben futó alkalmazások összekapcsolódására, illetve a távoli gépeken futó rendszerek együttműködésére is. Az univerzális replikációt támogató rendszereknek nem kellene módosítaniuk a felhasználó kezelésükhöz, regisztráláshoz és szerkesztéshez használt eszközeiket, csupán minden felhasználóval kapcsolatos változást meg kellene osztaniuk az univerzális replikációs alrendszerrel. Tehát ha egy CMS-t és egy fórumot egymás mellett telepítünk univerzális replikáció támogatással, akkor mindkét programban létre tudunk hozni felhasználókat, azok adatait tudjuk szerkeszteni, stb, és a változások a másik alkalmazásban is érvényesülni fognak. Tehát ha belépünk a CMS-ben, akkor a fórumban is létrejön a felhasználói munkamenetünk.

A helyben telepített programok együttműködését a javaslat include állományokkal oldja meg, a távoli kapcsolatokat valamilyen web szolgáltatás (SOAP vagy XML-RPC) segítségével. Ezeken a kapcsolatokon keresztül gazdag felhasználói profilokat lehet továbbítani, a letiltott felhasználókat lehet kezelni, stb.

A javaslatot leíró oldalon a biztonsági megfontolásokról is bővebben olvashatnak az érdeklődők, illetve némi minta-kódot is megtekinthetnek a legutóbb márciusban módosított referencia implementáció mellett.