ugrás a tartalomhoz

Új linux verziók a közeljövőben

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 13. (H), 07.24
Aki mostanában gondol linux telepítésre, kipróbálásra, annak egyelőre azt tudom ajánlani hogy még egy kicsit várjon, hiszen sok széles körben használt disztribúcióból is új verziók közelednek.

A Suse Linux 9.0 olyan fontos újításokkal érkezik, mint a Windows 2000-es és XP-s (NTFS) partíciók teljes támogatása, új 1.1-es OpenOffice és 64 bites processzor támogatás.

A Mandrake Linux 9.2-es változatra már elfogadnak előrendeléseket, bár sajnos nem sikerült kideríteni az oldalukról, hogy valójában milyen újítások érkeznek ebben az új változatban.

Az UHU-Linux Office 1.1-es változata beta2-es verziónál tart. Az 1.1-es legfeltűnőbb újdonságai között van a RedHat rendszerből kölcsönzött BlueCurve megjelenés, az egységes és kényelmes menürendszer, az újraírt vezérlőközpont és csomagválasztó.

A RedHat Fedora project, mely a RedHat nyílt, ingyenesen elérhető változatát viszi tovább az 1.0-ás megjelenés felé közeledik, ha az ütemezést tartani tudják, nemsokára megjelenik az stabil 1.0-ás változat. A Fedora célja egy teljesen nyílt operációs rendszer kifejlesztése, amit a közösség fejleszt a közösség számára, és a RedHat meglévő infrastruktúráját felhasználva ennek elérése reálisnak látszik.
 
1

Re: Új linux verziók a közeljövőben

c · 2003. Okt. 13. (H), 12.45
... aki viszont nem szeret verzió függő lenni, annak szimpatikus lehet a Gentoo Linux (www.gentoo.org).
Ez a disztribúció akár minden nap képes magát a az alapoktól (gcc, stb.) a legújabb verzióra frissíteni, így az első telepítés után soha többet nem kell egy új verzió kiadásából adódó gondokkal küszködni.

Néhány lelkes usernek köszönhetően a dokumentáció nagy rész már magyarul is elérhető.

Magyar gentoo honlap: http://magenta.linuxonline.hu/
2

Re: Új linux verziók a közeljövőben

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 13. (H), 14.54
Jól hangzik, hogy most már van magyar Gentoo támogatás is :)
3

Re: Új linux verziók a közeljövőben

dtaylor · 2003. Okt. 14. (K), 00.45
Ugyanezt tudja a Debian is. Ott vannak kiadasok, de a frissiteseket, javitatokat egy mozdulattal lehet frissiteni.