ugrás a tartalomhoz

Kereső pozícionálás ellenőrzése

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 1. (Sze), 00.04
Sokan küzdenek különböző weboldalak elkészítése után, hogy megfelelő kulcsszavakkal, kellően elhelyezett linkekkel és fejlécekkel erősítsék a keresőkben elért helyezésüket. Minél feljebb kerül egy oldal a keresők találati listájában, annál jobb - a "világméretű játék" folyamatosan tart. Nézzük, hogyan segíthet nekünk egy PHP alkalmazás ebben az esetben is.

A phpSERA (azaz PHP Search Engine Ranking Analisys) nevű program lehetővé teszi hogy megnézzük, hanyadik helyen szerepel egy adott URL bizonyos kulcsszavakra keresve. A program beépítetten számos kereső támogatásával rendelkezik, de web alapú szerkesztője is van újak (akár magyarok) hozzáadásához. Mivel még gyerekcipőben jár, egyelőre csak az első találati oldalt dolgozza fel (bár minden keresőből a legtöbb találatot próbálja meg kihozni az első oldalra, a Google esetében 50-et).

Nem csak az aktuális helyzetet tekinthetjük meg, hiszen az adatokat adatbázisban is tudja tárolni a program, és később újra lefuttathajtuk a már bevitt teszteket. Ez lehetővé teszi a trend analízist is, mely tulajdonképpen grafikonos ábrázolását jelenti a különböző keresőszavakra elért helyezéseknek időre vetítve.

Mindenképpen ajánlom a kipróbálását azok számára, akiknek nagyon fontos a kereső helyezésük.
 
1

Re: Kereső pozícionálás ellenőrzése

Bártházi András · 2003. Okt. 1. (Sze), 22.41
Azért hozzátenném, hogy tudtommal a Google licence nem engedi meg a találati oldalak programból való feldolgozását, csakis a GoogleAPI használatát támogatják ilyen jellegű programok írásához. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy hirtelen nem néztem meg, hogyan működik a program, csak a leírásából tippelek arra, hogy nem GoogleAPI-t használ.