ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 155.

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 23. (K), 09.31
A heti Zend PHP Weekly a PEAR feléledéséről, egy új libgda kiterjesztésről és egy új modem állapot lekérdező függvényről ad hírt. Nézzük részletesebben mit jelentenek ezek a hétköznapok szemszögéből...

Úgy tűnik Wez Furlong vette kézbe a PECL menedzselését, melynek első lépéseként PHP Extension Code Library (PHP kiterjesztés kód könyvtár) helyett PHP Extension Community Library (PHP kiterjesztés közösségi könyvtár) néven szeretné továbbvinni a projektet, mely remélhetőleg egy sokkal közösség orientáltabb megközelítést jelent majd a jövőben. Jelenleg a PECL a PHP hivatalos kiterjesztések közül "kiűzött kódok Szibériáját" jelenti sokak számára, és ezen a megítélésen Wez mindenképpen változtatni szeretne. Az állóvizet felkavarni szándékozó levelében igyekezett kiemelni a PECL előnyeit a PHP kiterjesztések önálló fejlesztésével és hosztolásával szemben. Nyilválvaló, hogy a PECL már most eléggé jó alapot ad egy PHP kiterjesztés készítéséhez, ám további javításokat terveznek.

Chris Silles szeretné, ha libgda kiterjesztése bekerülne a PECL könyvtárba. Az új kiterjesztés lehetővé teszi majd GNOME Data Access szolgáltatást használó programok fejlesztését. A GDA egy absztrakt felületet biztosít különböző adatforrások egységes elérésére (adatbázis, LDAP, email szerverek, XML adatállományok, stb.).

A DIO (Direct IO, közvetlen bemenet/kimenet) függvények közé javasolja felvételre Greg MacLellan az általa fejlesztett dio_modemget() függvényt, amely lehetővé teszi a modem állapotának lekérdezését. A DIO kiterjesztéshez készített folt és további információk megtalálhatók Greg levelében.