ugrás a tartalomhoz

Interakt kérdőív részeredmények

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 21. (V), 08.45
Mint ahogy hírt adtunk róla, az Interakt a nyár folyamán megkísérelt egy felmérést készíteni a PHP vállalati szintű fehasználásáról. A kérdőív még mindig kitölthető, ám részeredményt már most publikáltak a felvett adatokról, potenciálisan felketve az érdeklődést a kérdőív iránt.

Mivel részeredményekről van szó, nem közölték, hogy mekkora mintavételezés áll az adatok mögött (azaz csak százalékokat találtam a kitöltött kérdőívekre vonatkozóan, konkrét számokat nem).

Egy átlagos kitöltő havonta készít el egy PHP webalkalmazást, maximum egy munkatárssal dolgozik, CMS rendszert, e-commerce alkalmazást vagy egyszerű brossúra oldalt készít. Ez tulajdonképpen azt is mutatja, hogy nem igazán sikerült a nagyvállalati környezetben dolgozókat rávenni a kérdőív kitöltésére, hiszen ott nem magányos PHP programozókkal lehet találkozni.

Érdekesek a projektek árára vonatkozó kérdések is, valamint az, hogy miért pont a PHP-t használó megoldást választotta a megrendelő. Itt úgy tűnik hogy a jó minőségű javaslat és az alacsony ár a döntő. A kérdőívben arról is érdeklődnek, hogy miért, és milyen megoldással szemben vesztettek el a válaszolók egy projektet. Úgy tűnik a PHP-től való félelem jelentős részben döntő. Mint ahogy várható volt a PHP-t visszautasító megrendelők a Microsoft ASP vagy .NET alapú rendszereket választják vagy a Java/JSP megoldást.



A nagyvállalati tulajdonságok (saját minőségellenőrzés, karbantartási szerződés kötése, PHP-t támogató kereskedelmi termékek használata) kérdéseiben is kiütközik, hogy a válaszadók nem ebben a szektorban dolgoznak, vagy ha mégis, akkor nagyon rosszul végzik a dolgukat. Számomra nem tűnik rossz eredménynek azonban, hogy a válaszadók majdnem fele teljesen nyílt forráskódú szoftvereket használ a fejlesztéshez.

A PHP-s szerződések grafikonja még mindig Európa fölényét mutatja Észak-Amerikával szemben, mely egy régóta látható eloszlás a PHP használatát illetően. Végül érdekes kérdés hogy a PHP jó helyzetét az IT ipar recessziója javította-e, ezzel kapcsolatban egyértelműen "igen" a válaszolók véleménye.

További részletek több olyan kérdésre adott válaszzal, melyeket itt nem említettem az Interakt honlapján.