ugrás a tartalomhoz

Részletesen a Zend Studio 3 profiler-éről

Benjamin · 2003. Szep. 19. (P), 13.37
Megjelent a Zend Studio 3.0.0a, mely csak azért fontos hír, mert a 3.0.0-ás verzióban egy hiba miatt csak az angol helyi beállításokra telepített programban működött a Profiler funkció. Ezutóbbi képesség azonban szerintem nagyon fontos újítása a studionak, nézzük meg mit is tud tulajdonképpen.

A Profiler az eszköztárról vagy menüből indítható, feladata, hogy elemezze (mérje) a feldolgozott PHP kód különböző részeinek futásidő igényét. Az eredményből kiderül, hogy szkriptünk egyes részei (állományok/függvények) mennyi ideig futottak (ezredmásodpercben és a teljes futási idő százalékában mérve). Két fül szolgál a részletesebb információk elérésére. Ezeken akár függvény szinten is tájékozódhatunk az elfogyasztott futási időkről, sőt megtudhatjuk azt is, hogy az egyes függvényeket hányszor hívta a kódunk.

Ezek az információk jelentősen segíthetnek a programjaink gyenge pontjainak megtalálásában, és a kód újraírásának vagy valamilyen kód vagy kimenet cache megoldás beépítésének elhatározásában is. Ezzel szerintem ez a funkció a leghasznosabb újítása a fejlesztőkörnyezetnek. Készítettem egy-két képet, melyek remélhetőleg segítenek megvilágítani, milyen információkra számíthatunk:





Kördiagram összesítő, részletezve a legtöbb időt "elhasználó" állományokkal



Oszlopdiagram függvényekre bontva, viszonyítva a függvény futási idejét a teljeshez



Részletes függvény statisztika



Függvények hívás szerinti faszerkezetben



További információk a Zend Studio honlapján találhatók.
 
1

Re: Részletesen a Zend Studio 3 profiler-éről

quasimidi · 2003. Szep. 19. (P), 22.15
Kipróbáltam a 3.0.0-ás verziót és valóban gyorsabb lett a kezelés, ám kicsit lesápadtam amikor megnéztem a ZDE.EXE memróia-printjét: 64MB.
Pedig csak 6 file futott, kb 8 class-al. Alaphelyzet 32MB. Ez csak nálam van így, vagy másoknál is?
2

Re: Részletesen a Zend Studio 3 profiler-éről

Benjamin · 2003. Szep. 20. (Szo), 00.35
erre az a valasz h. JAVA, alapesetben nalam is 32MB es dog lassu P3 700, 512RAM azert ugy gondolom h. ez nem egy szar gep... (persze mar erik a cserere :) na mind1
3

Re: Részletesen a Zend Studio 3 profiler-éről

quasimidi · 2003. Szep. 20. (Szo), 10.08
Hát ja. Az otthoni gépen (PII400,512), már eleve halott dolog futtatni a ZDS-t, max a JEdit-et, az is csak lelőtt antivirussal és üres taskbarral :)
Kár hogy ilyen lassú a JAVA.