ugrás a tartalomhoz

Lorem ipsum dolor sit amet...

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 14. (V), 09.23
Sokan használják a "Lorem ipsum" szöveget weboldalak mintaszövegeként, mely igazi forrását kevesen ismerik, leginkább csak másolják a máshol is alkalmazott mintát. Bizonyos hiedelmekkel ellentétben azonban ez a szöveg nem véletlenszerű, hanem irodalmi forrásból való.

A lipsum.com oldalon olvashatjuk, hogy az 1500-as évek óta használják a nyomdászok a "lorem ipsum" szöveget, mely egyenletesen elosztott megjelenést biztosít a "valami ide kerül majd, valami ide kerül majd" helyett, és értelmetlensége nem vonja magára az olvasó figyelmét (azaz magára az elrendezésre, tervre tud figyelni a megrendelő).

Az oldal szerint időszámításunk előtt 45-ig nyúlik vissza ezen szövegnek a története, állítólag Ciceró "de Finibus Bonorum et Malorum" ("A jó és a rossz végletei") című művének 1.10.32 és 1.10.33-as szakaszából származik.

Ez a webhely bemutatja az 1500-as évek óta használt szöveg variánst, annak eredeti forrását, és több angol fordítását is. Felhívja a figyelmet arra, hogy több változata is megjelent a "lorem ipsum"-nak az idők folyamán, mindenféle poénos módosításokkal. Éppen annak kiküszöbölésére, hogy véletlenül módosított változatokat használjunk fel, itt lehetőség van "latinnak tűnő" szöveg generálására kívánt hosszúságban és formában. Így ismétlődés nélküli egységesnek látszó mintaszövegeket tudunk előállítani.