ugrás a tartalomhoz

Végre emberek számára készült validátor

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 31. (V), 14.53
Jeffrey Zeldman oldalán olvastam a W3C bejelentéséről, mely szerint elkészült a W3C Markup Validator következő változatának béta verziója. Ez az új változat nem csak sokkal szebb CSS stílust alkalmaz, hanem korrektül elrendezett kézreálló navigációs elemekkel is rendelkezik.

Ráadásul végre emberi nyelven "szól" hozzánk, azaz a hibák magyarázatai jól érthetően jelennek (majd) meg a reportokban. Jelenleg a korábban külön magyarázó oldalon olvasható leírásokat emelték be a hibák kiírása alá, de minden felhasználónak közvetlenül lehetőséget adnak új hibamagyarázatok beküldésére, melyek más felhasználók munkáját segíthetik majd a későbbiekben.

Ha ez még nem lenne elég, ez a változat bevezet egy új Fussy Parsing (kötekedő feldolgozási) módot, mely olyan hibákra is rámutat, amelyek technikailag nem okoznak gondot, ám ismerten gyengén támogatottak a mai böngészőkben. A HTML szabvány például megengedi a body elem elhagyását, és ezért a normál validátor nem is figyelmeztet.

Hasonló szolgáltatások már más validátorokban rendelkezésre álltak, ám a hivatalos W3C validátor ilyen bővítése mindenképpen fontos lépés, hiszen a web fejlesztők döntő hányada ezt használja, és csak ebben bízik meg maradéktalanul.

Ezen béta verzió bejelentéséből kiderül, hogy a fejlesztők nincsenek humorérzék híján, és ezen új kiadást Zeldman-nak ajánlják, aki folyamatosan negatív megjegyzéseket tett a validátor használhatóságával kapcsolatban. Arra kérnek mindenkit, hogy alaposan tesztelje az új bétát, és minden hibát jelentsen a fejlesztőknek.