ugrás a tartalomhoz

Szabványos továbblépés a PHP.net webhelyen

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 31. (V), 20.09
Augusztus hetedikén jelentettem, hogy megkezdődött a PHP.net átállása egy olyan elrendezés használatára, mely táblázatokat nem alkalmaz. Első körben a kevésbé használt "egyoszlopos" oldakat állítottuk át, majd minden egyoszlopos oldal átírásra került. Egyelőre semmilyen negatív tasztalatról sem kaptunk visszajelzést, ezért megkezdtük a második fázist.

Ez azt jelenti, hogy egy kevéssé használt oldalon (a forrás megtekintése lapon) kísérletezünk egy olyan elrendezés bevezetésével, mely a lehető legtöbb böngészőben az eddigi táblázatos megoldásra nagyon hasonlító megjelenést eredményez.

A BrowserCam pillanatképei (a hír közlése után csak néhány óráig elérhetőek) azt mutatják, hogy ez kisebb problémákkal sikerült is. A megjelenítésbeli hibák okai minden esetben a böngészők nem kellően fejlett vagy hibás CSS támogatásában keresendők.

A böngésző támogatásban meghúzott határvonalat úgy állapítottuk meg, hogy a Netscape 4 számára már nem próbálunk meg szépen megjelenő oldalakat visszaadni. Ezen böngésző felhasználóinak a CSS alkalmazása nélküli HTML oldallal kell beérniük. Ez a választás egy olyan követelményt is jelentett, hogy a használt HTML elemeknek az eddigieknél sokkal jobban ki kell fejezniük a tartalom jelentését (szemantikáját), mint korábban.

Konkrét példa erre a forrás oldalon lévő felsorolás, mely korábban br elemekkel elválasztott linkekből állt. Ugyanezt a kinézetet sikerült CSS-el megoldani, azt feldolgozni nem képes böngészők számára viszont így is értelmesebb tartalmat nyújtunk annál, mintha br elemeket használtunk volna.

A bevezettet elrendezés "kiugró" hibája Internet Explorer alatt a 3 pixeles üres terület megjelenése az oldalsáv tartalmat hordozó része mellett. Ez egy ismert IE hiba, ám mivel a PHP.net elredenzése jellege miatt nem kényes a pixel pontosságú formázásra, ezt egy kis JS trükkel fogjuk eltüntetni (azaz jobban mondva a teljes oldalsáv melletti részre kiterjeszteni :).

Továbbra is köszönettel várok - goba kukac php.net címemre - minden hibajelentést az új elrendezéssel kapcsolatban, különösen ha javasolt megoldással párosul.