ugrás a tartalomhoz

Érkezik az új Dreamweaver

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 31. (V), 15.29
A Macromedia bejelentette MX 2004-es szériáját, mely új Dreamweaver, Fireworks és Flash szoftvereket jelent. Bár magam nem használom a Dreamweavert, a jelzett újdonságok mégis felkeltették érdeklődésemet, ugyanis úgy tűnik, hogy a finom optimalizálásokra igyekeznek hagsúlyt fektetni az új változatban, és nem az eget rengető újdonságokra koncentrálnak.

Ezt jelzi, hogy a felületet ismét egy kicsit átalakították, még letisztultabb lett a szerkesztő megjelenése.

Jelentősen nőtt a standardok támogatása: a CSS fejlesztés frontján sok új funkció került a szerkesztőbe (CSS inspector, stílusokkal megjelenő szöveg tulajdonság választó, gépelést segítő gyorstippek, az oldal fő paramétereinek beállítása stíluslappal).

Szintén hasznos újdonságnak tűnik a HTML elemek, és CSS támogatás ellenőrzése különböző böngészők számára. Így előzetes tesztelés nélkül értesülhetünk róla, ha nem kellően támogatott CSS elemet próbálunk meg alkalmazni.

Fontos újdonság a Secure FTP támogatás, mely a kódolatlan FTP adatforgalom helyett egyre inkább alapvetőnek számító szabvány.

Az apró újdonságok listája sokáig folytatható lenne, és az is elképzelhető, hogy mások számára ezek teljesen más csoportja lesz fontos a mindennapi használatban, ezért érdemes megnézni az új és fejlesztett szolgáltatások listáját.

Az új termékekről a Macromedia honlapján lehet többet megtudni, bár sem vásárlásra, sem letöltésre nincs még lehetőség. Aki minél előbb ki szeretné próbálni valamely programot, az személyre szóló automatikus figyelmeztetést kérhet a Macromediatól, melyet a szoftver tényleges elérhetőségekor postáznak.