ugrás a tartalomhoz

Webes framework rendszerek XML alapon

Bártházi András · 2003. Aug. 21. (Cs), 12.36
Az XML sokmindenre használható, akár teljes portálrendszert építhetünk fel úgy, hogy lehetőség szerint mindent XML-ben tárolunk. Korábban úgy gondoltam, hogy ez nagyon erőltetése az XML-nek (a csapból is ez folyik néha), de kezdem látni a praktikusságát is. Íme három megoldás.

Mint korábban is hírt adtunk róla, a romániai InertAKT fejleszti a szabad forrású Krysalis-t. Van ingyenes és Professional változata is, továbbá letölthető hozzá egy fejlesztői környezet is, mely mivel Java alapú, Windows és Linux (és más) környezetben is használható. További információk: http://www.interakt.ro/products/Krysalis/.

Kereken egy hete jelent meg az Apache Cocoon 2.1-es verziója, mely egy szabad forrású, Java alapú, az Apache-ba épülő rendszer. Képes együttműködni a meglévő J2EE megoldásokkal, HTML, WML, PDF, SVG, RTF kimenetet tud produkálni és "természetesen" ez a megoldás is az MVC modellre épül ahogy mindegyik most bemutatott. A Cocoon-ra egy Lenya nevű CMS rendszert is felépítettek, érdemes körülnézni ezen a téren is a weblapon. További információk: http://cocoon.apache.org/2.1/.

Végül a Popoon rendszerre hívnám fel a figyelmet, mely a Cocoon mintájára lett megvalósítva, azonban teljesen PHP alapon. A rendszerhez kapcsolódik még a Bitflux Editor, mely egy online XML szerkesztő, illetve egy teljes CMS rendszer is, az Bitflux CMS. Ez a megoldás is szabad forrású. További információk: http://www.bitflux.ch/developer/cms/popoon.html
 
1

Re: Webes framework rendszerek XML alapon

Anonymous · 2003. Aug. 21. (Cs), 14.52
Errol a Lenyarol hol van info?
2

Re: Webes framework rendszerek XML alapon

Bártházi András · 2003. Aug. 21. (Cs), 14.54
A Lenya elérhetősége, nem túl meglepő :) módon: http://cocoon.apache.org/lenya/