ugrás a tartalomhoz

ReUseIt - Jakob Nielsen weboldalának újratervezése

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 16. (Szo), 20.22
Jakob Nielsen 1995 óta hinti a web használhatóságról az igét a useit.com webcímen. Könyvét igen sokan alapműnek tekintik, honlapján megjelenő írásokat még többen olvassák. Nem tagadás, sok hasznos információ és tipp van az oldalon. Az viszont kétségtelen, hogy ronda.

Ezt a tényt felismerve egy igen neves csapat állt össze akik kihirdették a ReUSEIT versenyt, melynek keretében Nielsen honlapját kell használhatóbbá tenni. A bíráló csapatban olyan nevek szerepelnek, mint Dave Shea a CSS Zen Gardentől, Drew McLellan a Web Standards Projecttől, Joe Clark a Building Accessible Websites szerzője, és többen mások. Rendszeres olvasóinknak ismerősek lehetnek a fent említett szervezetek.

A versenyt bírálták amiatt, hogy valós cél nélkül jött létre, azaz úgy tűnik, hogy csak Nielsent próbálták megviccelni a szervezők (fenntartva, hogy az oldala tényleg ronda). Most már azonban kezdenek kisebb díjak is érkezni a nyertesek számára, és valószínűleg ezekből még több is lesz.

Valójában az is beárnyékolja a versenyt, hogy Nielsen kijelentette, hogy semmiképpen sem használja majd a nyertes darabot honlapjának kialakításához, mint ahogy a W3C honlap újratervezési verseny nyertese sem került a W3C oldalára. Bár ki tudja, lehet hogy megenyhül majd a nyertes láttán...