ugrás a tartalomhoz

Licenszelési kérdések

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 8. (P), 08.11
Valószínűleg olvasóink közül nem sokan figyelik a copyright üzeneteket a különböző weboldalak és blogok tartalma mellett / alatt. Érdekes trend azonban, hogy egyre több ilyen (általunk is "szemlézett") oldalon jelenik meg a Creative Commons licenszelés, amit a (CC) rövídítéssel lehet legrövidebben leírni a hagyományos copyright (C) jele helyett :)

Akit érdekel ez a licenszelési mód, az mindent megtudhat a Creative Commons honlapon, de egy nemrég készült Flash animáció sokkal jobban elmagyarázza a licenszek célját, mint bármilyen szöveg elolvasása (ha az angol nyelv nem probléma). A (CC) licenszelést bemutató flash moziból kiderül, hogy a copyrightal ellentétben nem a jogok fenntartását, hanem az újrafelhasználási lehetőségek definiálását tűzték ki célul ezekkel a licenszekkel.

Azoknak, akik nyilvánosan megjelenő írások (például cikkek) publikálásával foglalkoznak, mindenképpen megéri a (CC) licenszek megismerése. Nem árt a publikáláskor világosan tisztázni a tartalommal kapcsolatos újrafelhasználási lehetőségeket.

A különböző licenszelési opciókat képregény formájában is ismertetik, amely a fenti mozihoz képest is számos új információt tartalmaz (bár nem annyira látványos :).

A honlap egy licensz választó űrlapot is tartalmaz, amely végére kapunk az általunk választott opciókkal egy "közérthető" egy "jogászoknak való" és egy "gépeknek való" változatot a licenszből. Ez utóbbi egyrészt egy képet jelent mely a licensz közérthető változatára linkelt, másrészt egy RDF részletet, ami leírja a licenszelést programok számára érhető szabványos formában. Ezzel az RDF elfogadottságát tekintve licenszelésünk jövő kompatibilis.