ugrás a tartalomhoz

Ökölszabályok URLek kialakításakor

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 5. (K), 19.19
Sajnos Magyarországon is rengeteg olyan oldal van, amely igen rossz URL szerkezetekkel rendelkezik. Csak hogy egy egészen közeli példát említsünk, itt van a PHPInfo. Pedig egy oldal kialakításakor nagyon fontos szempont a jól kezelhető URLek használata.

Nathan Ashby-Kulhman oldalán találtam arra az öt ökölszabályra, amelyeknek szerinte az összes URLnek meg kell felelniük.

Ezen szabályoknak megfelelően az URLeknek emberek által olvashatónak, rövidnek és felesleges részektől mentesnek kell lenniük, reprezentálniuk kell a tartalmi hierarchiákat, és hosszú távon is ugyanarra a dokumentumra kell vonatkozniuk. Ez utóbbi szabályt Tim Berners Lee is megfogalmazta korábban a Cool URIs don't change című írásában (öt évvel ezelőtt).

Ezeknek az alapszabályoknak a betartása nemcsak az emailben való URL továbbítást egyszerűsíti le, de a keresőkben elért helyezéseknél is segít (több kereső figyelembeveszi az URLben található szavakat is).

Ilyen típusú URLek kialakításának módjairól (Apache szerver esetére) Chris Beasley tippjeit tudom ajánlani, a mod_rewrite megoldásról pedig Turcsányi Tamás angol nyelvű cikkében olvashatnak az érdeklődők.

Végül, az se csüggedjen, aki PostNuke felhasználó, hiszen az MTModular theme négyes változatához készült rövid URL megvalósítás más themekre is átültethető kis munkával, amihez a szerző némi segítséget is ad, és ez érkezik a PHPInfo megváltására is talán nem is olyan sokára...
 
1

Re: Ökölszabályok URLek kialakításakor

Anonymous · 2003. Aug. 5. (K), 23.30
Vicces a "Links to this from", vannak ott nem igazán szép url-ek is :)
2

Re: Ökölszabályok URLek kialakításakor

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 6. (Sze), 10.32
Automatikus lista, a PHPinfo is bekerült hamar...