ugrás a tartalomhoz

Az Apple bemutatta a Safari böngészőjének 1.0 változatát

Bártházi András · 2003. Jún. 25. (Sze), 19.41
A hétfői nap folyamán az Apple bemutatta a World Wide Developers Conference keretében új böngészőjének 1.0-ás változatát. Mint az ismeretes, a böngésző a KDE KHTML és KJS projektekre épül. A szoftver számos beharangozott újdonsággal rendelkezik.

Az Apple büszkén reklámozza, hogy a leggyorsabb Mac-es böngészőről van szó, méréseik szerint kb. kétszer gyorsabb a Netscape böngészőnél, és vagy háromszor az Internet Explorernél.



A reklámozott újdonságok közül azért számos már létezett eddig is már böngészőkben (beépített Google kereső, füles böngészés, bookmarkok kezelése, formok kitöltése, használható Java plugin, popupok letiltása), bár az eddigi Maces lehetőségeket nem ismerem...



A többi újdonság viszont érdekes és számomra nagyon szimpatikus: Snapback gomb, amivel vissza lehet térni a history-ban arra az oldalra, ahonnan indult az ember (utolsóként begépelt URL, vagy bookmark) és a személyes adatok védelmére szolgáló "Privacy reset", amivel egy egyszerű gombnyomásra minden rólunk történt feljegyzést, cache adatot törölni lehet a böngészőből.

Pozitív kezdeményezésnek tűnik, és mivel szabad forrású programra épül a Safari, ezért a forrása is szabadon elérhető, ezáltal várhatóan ez utóbbi újdonságok nagy része közkinccsé fog válni (én várom...).