ugrás a tartalomhoz

W3C előadás beszámoló

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 15. (Cs), 17.36
Volt szerencsém részt venni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott W3C Magyar Iroda előadásokon 2003. május 13-án.

Első megdöbbenésemre eléggé kevesen jelentek meg, annak ellenére, hogy szerény eszközeinkkel mi is reklámozni próbáltuk a rendezvényt. Az első előadás a meghirdetett 14 óra helyett (az érkező egyetemi hallgatókra való tekintettel) később kezdődött.

Megyaszai Éva a Magyar Iroda kapcsolattartója rövid bevezetőt tartott a W3C tevékenységéről és a fejlesztett technológiákról. Részletesebb tárgyalásra számítottam, de így is praktikus összefoglalót kaphattak azok is, akik számára gond az egyes techonlógiák elhelyezése a felhasználási területek szerint.

Az előadás többször is kiemelte a web-elérhetőség kérdésének fontosságát. Nem a kapcsolati díjakra kell gondolni, hanem a weben elérhető tartalmak megfelelő formátumokban való biztosítására. Szó esett a web szolgáltatások megvalósítására lehetőséget adó technológiákról is.

Ezután Herman Iván lendületes prezentációját láthattuk, melynek kezdetén kiemelte, hogy ez az egyik legizgalmasabb terület melyet választott, ám korántsem az egyetlen érdekes fejlesztés. A szemantikus webről szóló bevezető előadásában pörögtek a slideok, sok pontot vizuális magyarázatokkal alátámasztott fóliákon jelenített meg az előadó.

Az előadásból sugárzott, hogy Iván nagyon otthon van a témában. Ez sajnos időnként technikailag bonyolultabb példákat is jelentett, mely az XMLt nem ismerők számára gondot okozhatott.

A szemantikus webet a jelenlegi igények alapján vezette be, majd megmutatta, hogy milyen követelményeket támasztottak a leírásra nézve. Ezekután a szemantikus web alapkövét az RDFet ismerhettük meg grafikus párhuzamokkal gazdagon illusztrálva. Majd képet kaphattunk arról is, hogy nem elegendő az RDF szabvány, csak az afölött definiált ontológiával lehet teljes leírást adni, lehetővé téve az automatikus feldolgozást. Az említett szabványokhoz mind-mind közvetlen linkeket kaptunk, melyek a gyors megismerést segítik.

Az igazi meglepetés csak ezután következett. Az utolsó néhány fólia ugyanis jelenleg is használható eszközöket, és működő alkalmazásokat ismertetett. Kiderült például, hogy az Adobe is RDF alapú metaadat formátumot használ az aktuális termékeiben a jobb kezelhetőség érdekében.

Iván előadását követően a kérdések idején derült fény a szervezés sajnálatos hibájára. Ugyanis a teremben negyed négytől óra kezdődött, így csak kevés kérdésre jutott idő.

Az előadások online is olvashatóak, közvetlenül böngészőből.
Megyaszai Éva előadása - Herman Iván előadása

A Magyar Iroda illetve a W3C központi honlapja is hasznos forrás.