ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Mozilla 1.3!

Bártházi András · 2003. Már. 14. (P), 08.01
Megjelent az 1.3-as Mozilla, hasznos újdonságokkal, hibajavításokkal. A levelező ezentúl spam szűrővel van ellátva, hírcsoport szűrőket lehet használni, az online editor megvalósításához az 1.3 része a Midas, képek megtekintésénél lehet teljes és ablakba férő méret között választani, menet közben lehet felhasználót váltani, a gépeléses kereső (Find as you type) új beállítások menüpontot kapott, a Chatzilla (ha telepítve van) egy Mozilla beállító panellel rendelkezik. Ezen kívül az új Mozilla hatékonyabb, még jobban a szabvány felé közelít. Ja, és új splash képernyőn kapott (erről a "hibáról" a fejlesztők tudnak, és kéretik nem hibajelenteni :). Elérhető itt: www.mozilla.org.

De lássuk egy kicsit technikaibb szemmel, hogy mi is ez a Midas, mert ez bizony nem egy rossz dolog...

A Midas az 1.3-as Mozilla újdonsága, már a béta verziókban is elérhető volt. Az Internet Explorerben már "régóta", az 5.0-ás verziótól kezdve elérhető HTML szerkesztést támogató funkciók sokasága, ezt a lemaradást hozta most be a Mozilla.

A HTML egy részének (tipikusan egy iframe-nek) a szerkeszthetősége JavaScript-ből egy egyszerű paranccsal állítható. Amennyiben ez be van kapcsolva, megjelenik egy kurzor, és több funkció is rendelkezésünkre áll. Ezek a funkciók elérhetőek billentyűkombinációkkal, vagy pedig JavaScript segítségével.

A Midas-nak sok felhasználási területe elképzelhető, például fórumokban, cikkek szerkesztésekor (admin felületen, vagy beküldéskor), ezért várhatóan nagy sikere lesz, és meglévő kisebb gyermekbetegségeit (nekem gondjaim voltak az enterre új sor beszúrással néha) kijavítva egy nagyon jól használható, igazi platformfüggetlen és most már kevésbé böngészfüggő megoldások kivitelezésének lehetőségét adja a kezünkbe. A Midasról bővebben itt lehet olvasni.