ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Smarty 2.4.0

Bártházi András · 2003. Feb. 2. (V), 12.16
Megjelent a Smarty sablon motor (template engine) legújabb, 2.4.0-s változata. Azoknak, akik nem ismernék, röviden a Smarty a legjobb (persze ez nézőpont kérdése) sablonrendszer PHP-hez. Rengeteg funkcióval rendelkezik, melyek megkönnyítik a PHP kód és a megjelenés elválasztását, s így könnyűvé teszi a "modern webes" programozást (megjegyzendő, hogy a sablonokat nem csak webre lehet használni).

Az új verzióban már a sablonokon belülről is elérhetőek az objektumok. Két lehetőségünk is van erre. Az egyik követi a már Smarty-ban megszokott utat, míg a másik pedig a PHP-ban található hagyományos objektum formát alkalmazza - azoknak, akiknek már ismerős a PHP-ben használt mód.


A belső fordító motorra szintén jelentős munkát fordítottak. A reguláris kifejezések sokkal szigorúbban, biztonságosabban, karbantarthatóbban újra lettek írva. A konfigurációs állományok is le lesznek már fordítva, ami eléggé felgyorsítja az oldal elkészítését, mivel ilyenkor sokszor történt hivatkozás rá. A hozzárendelt változók már nem lesznek a PHP névterébe kibontva, ami egy extract() hívást spórol meg minden sablonnál. A statikus változókra és függvényekre is alkalmazhatunk már módosítókat, továbbá a konstansok is elérhetőek a $smarty.const.VAR formátummal.

Azoknak, akik a biztonsági lehetőségeit is használják a Smartynak, a fejlesztők erősen ajánlják a 2.4.0 rendszerre történő frissítést, mivel lehetőség volt PHP kód végrehajtására a sablonokból az előző verziókban. (Köszönet érte Ferdinand Beyernek, aki szólt érte.)

Kiadási megjegyzések: itt
Változások listája: itt (az oldal ebben a pillanatban hibás)
Letöltés: itt