ugrás a tartalomhoz

Tegnap 5 éve, hogy a Netscape bejelentette forráskódjának kiadását

Bártházi András · 2003. Jan. 23. (Cs), 11.10
[mozillazine] A tegnapi naphoz képest 5 éve, 1998. január 22-én a Netscape Communications Corporation bejelentette, hogy tervezi a Netscape Communicator 5.0 forráskódjának a közzétételét. A tettet "merésznek" és "aggresszívnek" minősítve, a Netscape így írta ezt le: "készítünk egy különleges weblapot, ahol az összes érdeklődő le tudja tölteni a forráskódot, beküldheti a javításait, résztvehet a hírcsoportok vitájában, és olvashat illetve megoszthat Communicatorral kapcsolatos információkat az internetes közösséggel." Ezt a weblapot biztos te is ismered már: mozilla.org.

A cikkhez érdekes hozzászólások vannak, melyek azt firtatják, hogy jól járt-e a Netscape, jól jártunk-e mi felhasználók ezzel a lépéssel? Nekem az a véleményem, hogy igen, hiszen a Netscape fejlesztőit kiegészítve sok-sok ember dolgozik a Mozillán, rengeteg ötlet, a Mozillán alapuló böngésző látott napvilágot azóta, melyek méltó vetélytársai lettek az Internet Explorernek (és ha nem is egyedüli, de nagyon fontos résztvevői a nem M$ világnak).

A Mozilla jelenleg az 1.3-as (egylőre még nem kiadott) verziónál tart, és a szabvány betartásában, újdonságok bevezetésében, bővíthetőségben sokkal előrébb tart, mint a ma (még) oly elterjed Internet Explorer.

Fontos kiemelni azt is, hogy a Mozilla (és motorja a Gecko) közzétételével nem csak egy böngészőt kaptunk, hanem egy főleg Javascript alapú fejlesztőkörnyezetet is olyan izgalmas dolgokkal, mint például a XUL XML alapú interfész leíró nyelv.