ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 99.

Granc Róbert · 2002. Aug. 29. (Cs), 15.26
A Zend szokásos heti hírlevelének 99. számából:

Új windowsos PHP-kézikönyv - a Win32 rendszereken használható (.chm, azaz windowsos súgó formátumú) kézikönyv 7. verziója is elérhető a hivatalos honlapról.

A Windowsos felhasználók számára ez a változat a standard Microsoft Súgóhoz hasonlóan számos fejlett képességet nyújt, mint például keresés a teljes szövegben, stb.

PHP 4.2.3 újragondolva - Habár néhány héttel ezelőtt olyan döntés született, hogy a 4.2.3 változat nem jelenik majd meg, inkább a 4.3.0-ra koncentrálnak a fejlesztők, ezt most újragondolták. Zeev Suraski az elmúlt napokban indított egy párbeszédet a listán annak lehetőségéről, hogy egy közbeeső kiadás jelenjen meg, annak köszönhetően, hogy a 4.2.2 óta olyan nagyszámú hiba került kijavításra. Szeretne minél előbb megjelentetni egy előzetes verziót, majd hamarosan azt követően a 4.2.3-at is. Erről még nem született végleges döntés, de további információk várhatóak a következő hírlevélben (az előzetes verzióval együtt?).

PHP AIX-en - A hibák adatbázisának fésülgetése közben Dan Kalowsky felfedezte, milyen sok gond van a PHP fordításával AIX platformon. Viszont talált egy javítást is, amelyet egy bizonyos CheolMin Lee készített, és amely megoldja a PHP configure szkript által okozott problémákat.

Tömbök sorbarendezése - Adam Trachtenberg talált és javított egy következetlenséget a sort() függvényben. Úgy tűnik, hogy a függvény a több, mint egy elemmel rendelkező tömböket újraindexeli, mint:

$array = array(2 => 'foo', 'bar');

sort($array);

print_r($array);

Array (

[0] => bar

[1] => foo

)


ám ha a tömb csak egy elemből áll, akkor így fog viselkedni:

$array = array(2 => 'foo');

sort($array);

print_r($array);

Array (

[2] => foo

)


Ha ez a viselkedés valakit közvetlenül befolyásol, Adam javítása megtalálható eredeti levelében, máskülönben pedig már a CVS-ben van, és benne lesz a következő kiadásban. Újra köszönjük Adamnak a jó példákat!

Szálbiztonság PHP-ben - Rasmus Lerdorf indított egy felmérést, hogy minél több szálbiztonságról (thread-safety) szóló információt gyűjtsön egybe. Ehhez létrehozott egy oldalt a hivatalos Apache honlapon, amely azt dokumentálja, mennyire szálbiztosak az egyes kiegészítők. Ha valaki közületek egy kiegészítő szerzője, vagy közreműködik a fejlesztésében, ellenőrizze, ott van-e kiegészítője a listán.

ext/java RMI - Norbert Frese keményen dolgozott azon, hogy megvalósítsa a távoli objektumok futtatását RMI felületen keresztül az ext/java kiegészítővel, és elkészült a tesztelhető verzióval. Ez a kiegészítő a távoli objektumokat is helyiekként kezeli, amint az alábbi példából is látszik:

$dow = new Java("rmi/RemoteControllable1.0",

"//192.168.2.20:5002/remoteControlDemo_dowJonesInfo");

$dow->changeValue(1000);

$value = $dow->getValue();

print "getValue() of remote dowJonesInfo-Object: "

. $value . "\n";


Ez a változat még a PHP 4.0.6-os változatán alapul, így nem biztos, hogy működik a 4.2.X sorozattal is. A kód elérhető Norbert honlapjáról, az útmutatásokkal együtt.

DOM-XML frissítések - Christian Stocker kijavított szinte minden bejelentett hibát és a W3C szabványokkal való következetlenséget a DOM-XML kiegészítőben. Ezek a javítások egyelőre apróbb kompatibilitási gondokat okoznak a kiegészítő előző változataival, de úgy tűnik, Christian szerint inkább ez legyen a gond, de a kiegészítő működjön pontosan úgy, ahogyan kell. Ha valaki használja a DOM-XML kiegészítőt, és szeretné kipróbálni a legfrissebb javításokat, töltsön le egy snapshotot.

debug_backtrace() a PHP 4.X-ben - A Zend Engine 2 új debug_backtrace() függvényét Thies Arnzten portolta vissza az első Zend motorból. Ez a patch nem az idegeskedőeknek való, és a CVS HEAD ágán lehet alkalmazni.

Streams javítás - Wez Furlong megpróbálja minden streams munkáját stabilizálni a 4.3.0 kiadásig. A CVS-be már új dokumentáció is bekerült, amely segít a fejlesztőknek kihasználni a streams támogatás előnyét, de emellett olyan programozókat keres, akik jól értik mind a HTTP, mind a FTP protokollokat.

Kód kommentezése - Dan Kalowsky azt javasolta, hogy részben változtassák meg a szabványos PHP kódkészítést: a jelenlegi általános gyakorlat szerint a kikommentezett kódrészlet elé egy

#if 0

kerül. Amint azt Dan megjegyezte, igencsak nehézkes a CVS-en keresztül megtalálni, ki hozta létre ezt a változást. Ehelyett tehát a

#if 0_cvsuser

formát javasolta, ahol a cvsuser értelemszerűen a változtatást végrehajtó személy CVS felhasználóneve. Számos fejlesztő kiváló ötletnek tartja ezt, így valószínűleg már a közeljövőben találkozhatunk majd ilyen formában kommentezett kóddal.