ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 100.

Granc Róbert · 2002. Aug. 29. (Cs), 15.29
A Zend szokásos heti hírlevelének 100. számából:

PHP 4.2.3 RC 1, azaz első előzetes kiadás - Zeev Suraskinak köszönhetően már elérhető. Mind a forráskód, mind az "egyszerű" Win32 bináris elérhető innen, a "teljes" Win32 bináris pedig Edin Kadribasic honlapján. Kérjük azokat, akik tesztelik a 4.2.3-at, hogy szakítsanak pár percet a visszajelzésre a http://qa.php.net/buildtest-submit.php címen, hiszen ez nagyban segíti a fejlesztőket a hibátlan termék felé haladó úton.

mysql_db_query() - A PHP jelenlegi kiadásai a mysql_db_query() függvényt elavultként jelzik. Zeev Suraski megjegyezte, hogy ezt a változtatást már nyolc hónapja hozták, és azóta sem lett megfelelően megbeszélve, így aztán a 4.2.3 RC1-ben törölte az "elavult" jelzést. A fejlesztői listán meg lehet beszélni, miért is volt egyáltalán elavultnak tartva a függvény.

A FreeBSD és az open_basedir függvény - Matt Haught jelentése szerint az open_basedir függvény nem működik megfelelően FreeBSD alatt. Wez Furlong javítása már a CVS-ben van.

Pcntl kiegészítő frissítése - Jason Greene számos dolgot javított a processzeket felügyelhetővé tévő pcntl (process control) kiegészítőjében a PHP 4.3.X-re való készülődés folyamában. A főbb újdonságok:

* jelentős teljesítménynövekedés

* objektum metódusok jelkezelése

* most már opcionális a rendszerhívások újrakezdése

A dokumentáció is hamarosan tükrözni fogja ezeket a változtatásokat.

Működésképtelen ob_gzhandler - pillanatnyilag nem működik a bzip handler kimeneti puffere. Az Accept-Encoding="identity;q=1.0, *;q=0" kérésre a PHP válaszként teljesen üres dokumentumot küld. Zeev Suraski már elkészítette a javítást, amely a következő kiadás része lesz.

Szebb alpha-blending (áttetszőség) a GD kiegészítőben - Tim Toohey küldött be egy javítást a GD különleges, PHP-s verziójához. A kód két új függvény tartalmaz, az ImageLayerEffect() és az ImageColorMatch() nevűeket, amelyek az ImageAlphaBlending() és ImageTrueColorToPalette() függvényekhez hasonlítanak. A fejlesztés elfogadásra került, és része lesz a következő PHP kiadásnak.

Az UDP protokoll használata - ha valaki példákat keres arra, hogyan lehet az UDP alapú protokollokat PHP szkriptekben használni, ne keressen tovább, a http://phpresolver.sf.net, egy PHP alapú DNS feloldó kiváló példa erre. Köszönet Moriyoshi Koizuminak a példáért.

Tesztelés frissítések - Rövid vita után eldőlt, hogy a PHP teszcsomag tömörebb összefoglalót fog majd adni egy-egy szkript futtatása után. A teszteredményként generált kimenet hatalmas mérete miatt az egyszerűbb, de kielégítőbb összefoglaló felgyorsíthatja a hibakeresést. Ha valaki szeretné részt venni ebben a munkában, jelezze a listán.

WebDAV támogatás - Christian Stocker készítette el a WebDAV támogatást a PHP-hez. Ez egy egyre népszerűbb fájl-feltöltési szabvány, és a PHP sokat nyerhet támogatásával.

Streams szűrők API-ja (programozási felülete) - Wez Furlong elkészítette a streams szűrő API-ját, a kód pedig már a CVS része. A dolog lényege, hogy egy adott streamre akár több szűrő is alkalmazható, például egy tömörítő szűrő egy fájl streamre alkalmazva tömöríteni fog minden, a fájlba kerülő adatot, vagy mondjuk egy fájlból kiolvasott adatokat ROT13-as szabvánnyal kódolhatjuk, a következő módon:

$fp = fopen("file.txt", "r");

stream_filter_prepend($fp, "string.rot13");

// Each byte that is read undergoes a rot13 tranformation

// before being returned in $line.

// Minden beolvasott bájtot rot13 transzformációnak vet alá

// mielőtt visszaadná $line sort.

$line = fgets($fp, 1024);


Wez fenti üzenetében sok érdekes részlet és példa található. A szűrők első felbukkanására valószínűleg a 4.3.0-ban számíthatunk.