ugrás a tartalomhoz

Csak egy-két kattintás?

Granc Róbert · 2002. Ápr. 22. (H), 17.55
Különböző fórumokon, levelezőlistákon gyakran felbukkannak olyan, a PHP-vel még csak ismerkedő (vagy még eddig sem jutó) személyek, akik egy-egy pontosan meghatározott feladatot szeretnének elvégeztetni a PHP-vel, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, vagy előreláthalag túl sokáig tartana nekik megtanulni a PHP-t, hiszen a feladat sürgős lenne.

Azok számára, akik PHP helyett ASP-t (Microsoft Active Server Pages), JPS-t (Java Server Pages) vagy CFM-et (ColdFusion fájlok) használnak, már jó ideje ott van a legjobb HTML-es szerkesztők között számontartott Macromedia Dreamweaver szerveroldali programozást is támogató változata, a Dreamweaver Ultradev, amellyel nagyon egyszerűen és gyorsan készíthetőek webes alkalmazások.

A Macromedia a számos kérés, könyörgés, petíció ellenére sem akarta (tudta) beletenni az Ultradev 4-es verzióba a PHP támogatást, azt csak egy romániai cég, az InterAkt ingyenes kiegészítőjével, a PHAkt-tal (vagy annak fizetős változatával, az Impakttal) lehetett használni. Eddig.

Az elmúlt héten a tesztelőktől kiszivárgott a Dreamweaver legújabb változatának (amely a Macromedia új elnevezési lázához hűen nem az ötös sorszámot, hanem az MX nevet kapta - ld. a Flash 5 után most itt az új Flash MX) bétaverziója, amelyet a hétvégén nekem is szerencsém volt kipróbálni.

Átfogó tesztet most nem szeretnék írni, csak ha megjelenik majd a végleges Dreamweaver MX, csupán első benyomásaim szeretném itt megosztani, miután bemutattam a program hátterét.

A program kezelőfelülete jelentősen finomodott, szubjektív véleményem szerint sokkal szebb lett - valamint választható a 4-esnél használt megosztott felület, vagy az egységes, minden "dockert" egy ablakba integráló új is.

A Dreamweaver MX újdonsága a .NET és a PHP támogatás is. A PHP szkriptekkel jelenleg csak MySQL adatbázisokhoz kapcsolódhatunk - ez visszalépést jelenthet a PHAkthoz képest, amely az ADODB felületen keresztül lehetővé tette szinte minden adatbázismotor használatát, amelyet a PHP egyáltalán támogat.

Az MX-szel könnyű új adatbáziskapcsolatot létrehozni, lekérdezést generálni, dinamikus (adatbázisból vett) szöveget, szövegmezőt, kapcsolókat, listákat generálni, egy bejegyzés hozzáadását vagy szerkesztését lehetővé tevő oldalakat készíteni, session, cookie, POST és GET változókat elérni - mindezt néhány kattintással, WYSIWYG felületen, játékos könnyeddséggel.

Sajnos amellett, hogy az MX csak a MySQL használatát teszi lehetővé, némileg kényelmetlenül kezelhető a ciklusok, elágazások programozásánál is.

Mindezen apró hibák mellett nálam az okozott igazán gondot, hogy néha egy-egy lekérdezést vagy egyáltalán nem tudott létrehozni, vagy az nem úgy működött, ahogyan kellett volna. Remélem, ez csak a béta verzió kezdetleges PHP támogatásának volt betudható, amit a végleges verzióig még sokat fejleszt majd a Macromedia...

Macromedia honlap

Az egyik első screenshot a hwsw.hu honlapon