ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 83.

Granc Róbert · 2002. Ápr. 15. (H), 15.09
A Zend szokásos heti hírlevelének 83. számából:

Saját GD könyvtár - sok frusztráció levezetéseként a PHP projekt elhatározta, hogy saját verziót készít a GD grafikus könyvtárból, amelyet aztán a PHP minden disztribuciója tartalmazni fog (ha jól emlékszem, a windowsos változat ma is tartalmazza a GD2 dll-jét). A döntést Rasmus Lerdorf hozta, megunván a hosszadalmas (akár egy éves) várakozást a javítások beépítésére a GD fejlesztői által. A PHP fejlesztők üdvözölték az elhatározást, kiemelve, hogy ez a lépés lehetővé teszi, hogy a PHP teljesebben irányítsa ezt a kedvelt kiegészítőt, valamint, hogy a problémás területeket (mint például a szál-biztos (thread safe) működés) gyorsan kijavíthassák. A GD PHP-s verziója a GIF fájlokat olvasni fogja, de írni nem, a LZW szabvány miatt. Azok, akiknek szükségük van GIF fájlok készítésére, természetesen továbbra is linkelhetnek egy másik GD verziót a PHP-jükhöz.

További EXIF fejlécek - a Windows XP-ben a következő EXIF (fényképek meta-adatai) fejléceket találták, amelyek a 4.3.0-tól belekerülnek majd az Exif kiegészítőbe: cím, megjegyzések, szerző, kulcsszavak, téma. Ezek mind unicode-os értékek.

A Zend Engine 2 és az OpenSSL - bizonyos problémák megakadályozzák a kettő közös lefordítását, azonban a megoldás már a CVS része.

DOM-XML kiegészítő - a héten frissített dokumentáció már az API legújabb változásait is tükrözi, hamarosan a PHP honlapon is felbukkan majd.

4.2.0 RC 3 - megjelent a 4.2.0 harmadik, egyben legutolsó kiadás előtti változata (Release Candidate), letölthető a http://qa.php.net címről, ahol további részletek olvashatóak arról is, hogyan segíthetjük a letöltéssel és teszteléssel a fejlesztők erőfeszítéseit, hogy minél hibátlanabb terméket adjanak ki kezeik közül a 4.2.0-val.

Apache 2 - a legutolsó Apache változattal történő együttműködésre fektették talán a legnagyobb hangsúlyt az elmúlt héten a fejlesztésben. Habár a támogatás valószínűleg még mindig nem 100%-os, az RC3 már teljességgel támogatja az Apache 2-es változatát.

Stream értesítéskezelők (notification handlers) - Wez Furlong készített egy RFC-t a fenti címmel. Röviden: a funkciók megvalósítása lehetővé tenné, hogy mind a PHP, mind a C kód használható legyen stream-alapú események (mint pl. egy kapcsolat megnyitása vagy zárása, vagy adat fogadása) kezelésére. Wez konstruktív visszajelzéseket vár javaslatára.

Összegzés (aggregation) és többszörös öröklődés (multiple inheritance) - Andy Gutmans, szabadságáról visszatérve "tipikus PHP-s stílusban" egy nagyon egyszerű, ám elegáns ötletet vetett fel ezekkel kapcsolatban, amely szinte azonnal egyöntetű támogatást nyert. Rövid idézet az üzenetéből:

class a aggregates b, c {

...

}

"Mi történne itt? Az 'a' a 'b' és a 'c' egy-egy példányát tartalmazná, mint az összegzés klasszikus értelmében. Ám amikor egy metódust hívunk meg az 'a'-val, és az nem található, a metódust automatikusan ezekkel a példányokkal hívnánk meg (az összegzésük sorrendjében)."

Habár ez még nem jelenti azt, hogy összegzett osztályokat akár futás közben is felvehetünk, a funkció jelen lesz, hogy ne vesszen el a jelenlegi összegzés (aggregate) és overload kiegészítők funkcionalitása.

Msession kiegészítő - a kiegészítő legújabb béta változata a http://www.mohawksoft.com címen érhető el. Az új verz bővített dokumentációt, és rugalmasabb plugin API felületet tartalmaz.