ugrás a tartalomhoz

Apache 2

Granc Róbert · 2002. Ápr. 8. (H), 17.09
Az elmúlt héten az Apache csoport csendben bejelentette, hogy a legújabb, 2.0.35-ös Apache megérett az "általános felhasználásra", azaz már nemcsak bétának tekintik.

A PHP 4.1.2-es verziója egyelőre még számos ponton összeakad ezzel a szerverrel, ám a CVS-ben lévő változat jelenlegi állapotában ezeket a gondokat szinte mind kijavították már, és a nemsokára megjelenő 4.2.0 teljes egészében támogatni fogja majd a világ legkedveltebb webkiszolgálójának 2-es sorozatát.

Az Apache 2.0 számos javítást, fejlesztést, gyorsítást tartalmaz az 1.3-as sorozathoz képest. A leginkább látható változás a hibrid szál- és processzalapú mód támogatása mindazokon a platformokon, amelyek támogatják ezeket a módokat. Ez a tesztek alapján jelentősen megnöveli az Apache teljesítőképességét, amelynek különböző 2.0-ás bétaváltozatai már december óta futnak az Apache honlapján.

Az Apache 2.0 szűrhető ki- és bemenetet is kínál, lehetővé téve így bármely moduljai számára akár más modulok kimenetének feldolgozását is, mielőtt azt a szerver elküldené a böngészőnek. Az IPv6-ot támogató platformokon most már a kiszolgáló is támogatja a teljes szabványt.

Az Apache 2.0 folyamatosan fejlesztett forráskódja hat óránkénti frissítéssel tölthető le a http://cvs.apache.org/snapshots/ címről, a stabil 2.0.35 különböző platformokra előrefordított bináris kódja pedig a http://www.apache.org/mirrors/ címen felsorolt tükörszerverekről (Magyarországról is). Jelen pillanatban Windowsos bináris kód még nem tölthető le.