ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 81.

Granc Róbert · 2002. Ápr. 4. (Cs), 10.19
A Zend szokásos heti hírlevelének 81. számából:

(És ezzel be is pótoltam a három heti külföldi tartózkodás miatti elmaradásom a Zend hírleveleket illetően.)

MacOS X és Apache - a CVS-ben lévő jelenlegi PHP-t már változtatások nélkül lehet lefordítani az Apple új operációs rendszere alatt az Apache apxs opciójával.

ccache - azok számára, akik rendszeresen újrafordítgatják a PHP-t, Rasmus Lerdorf az új és javított compilercache-t ajánlja, amelyet Andrew Tridgell írt újra nemrég C kódban. Az eszköz jelentősen lerövidíti a "make clean && make" idejét. Bővebb információ itt található.

Kétirányú process cső (pipe) - felhasználói kérések eredményeként Wez Furlong összefoglalta elképzeléseit a kétirányú folyamatok bevezetéséről, amely röviden azt jelentené, hogy külső programok egy-egy PHP szkript által interaktívan ellenőrzött be- és kimenettel, illetve hibajelzésekkel futhatnának. Ha valakit érdekel a téma, olvassa el a jegyzeteket, és írja meg, mit gondol.

openssl_get_privatekey() javítás - habár a funkció hívása jelszó megadása nélkül megfelelően működött, jelszóval már nem. A javítás belekerült a CVS-be, illetve itt olvasható példa arra, hogyan lehet kikerülni a problémát a javítás telepítése nélkül is.

Újradeklarálás az osztályokon belül - jelenleg lehetséges két azonos nevű funkciót deklarálni egy osztályon belül hibaüzenet nélkül is.

Pl. a következő kód:

class foo {

function bar() {echo "egy\n";}

function bar() {echo "két\n";}

}

$f = new foo();

$f-bar();

eredménye a "két" lesz. A megfelelő javítás elkészült a Zend Engine 1 és 2 változatához is, és belekerült a CVS-be.

CLI timeout - a PHP parancssori verziójának apró gondja a maximális futási időt 30 másodpercre állította. Habár ez rendben lehet webes környezetben, nem igazán megfelelő PHP-alapú programok esetén. A hiba javítása a következő RC-ben várható.

php4ts.dsp javítás - Windows rendszerek alá készült, ahol a ts (thread-safe) verzió fordításánál egy fontos könyvtár kimaradt korábban.

read_uploaded_file() - úgy tűnik, hogy a korábban beharangozott új funkció mégsem kerül be a PHP-be, miután a fejlesztők két dologra is felfigyeltek:

egyrészt a safe mode és a feltöltött fájlok problémája olyan gond, amit külön kellene megoldani, nem pedig egy új függvénnyel,

másrészt pedig a streams funkciók átírásával már létezik olyan függvény, amely a read_uploaded_file-hoz hasonló. Tehát úgy tűnik, az új függvényt minél előbb törlik majd a CVS-ből.

Ennyit mára a tudomány és technika újdonságaiból.