ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 78.

Granc Róbert · 2002. Ápr. 3. (Sze), 10.49
A Zend szokásos heti hírlevelének 78. számából:

NAPA XSLT - a PHP most egy különálló (standalone) kiegészítő segítségével támogatja a NAPA XSLT feldolgozót. A kiegészítő csak egyetlen funkciót támogat: stylesheet alkalmazását XML kifejezésre. Az új funkció még nem a hivatalos XSLT kiegészítő API-jának része, de elkészült az alap bárki számára, aki érdekelt ebben.

MacOS X és ctype - felmerült egy fordítási hiba az új Maces rendszer alatt ezzel a kiegészítővel, amelyet mindenféleképp meg kellett oldani, hiszen a ctype alapértelmezettként indul az újabb PHP verziókban. Szerencsére nem volt hiány MacOS X-et használó fejlesztőkben, akik segítettek megoldani a gondot. A javítás a CVS része, az újabb PHP kiadásokba mindenféleképp belekerül majd.

Átdolgozott socket kiegészítő - Jason Greene kiegészítőjének változtatásai készek vannak, és a 4.2.0-s PHP-be "kísérleti" változatként kerülnek be, a 4.3.0-ba pedig valószínűleg már stabilként. Ha valaki használja a sockets kiegészítőt, a fejlesztők arra kérik, tesztelje az új verziót, mielőtt még hivatalosan bejelentik a 4.2.0-t.

Csoportosító függvények - (aggregation funkcions - remélem, ez a helyes magyar fordítása). Az új függvények tesztelőinek szól egy figyelmeztetés, hogy a PCRE kiegészítő jelenléte nélkül az új kód nem működik!

Az új build rendszer a CVS-ben - amint azt a hírlevél korábbi számaiban is említettük, Sascha Schumann új build rendszere készen áll arra, hogy a 4.3.0 része legyen. A fejlesztők azt kérik, ha valakinek "egzotikus" platformja vagy konfigurációja van, akkor tesztelje a rendszert, és számoljon be az eredményekről.

Rasmus Lerdorf - az egész PHP közösség üdvözli Rasmus és Christine Lerdorfot egészséges fiuk megszületés alkalmából. Ezzel Rasmus várhatóan kicsit lassabban tud majd reagálni a felmerülő, vagy hozzá intézett kérdésekre...

Universe frissítés - a CORBA kiegészítő újra fríssítésben részesült, bővebb információk a webhelyén.

4.2.0 - Derick Rethans elkészített egy teljes roadmapet a 4.2.0-hoz. A dátumokat azóta mind egy hónappal előbbre kell tenni, bővebben ld. itt.

PHP és a VisualStudio.NET - úgy tűnik a Microsoft fejlesztőeszközének végleges változatával lefordítható a PHP legutolsó CVS verziója. Néhány apró gond maradt még, amelyek többnyire a jelenlegi libmysql-hez köthetőek, és a könyvtár közeli frissítésével ezek is várhatóan eltűnnek majd.

Zend check-in részletek - ha valaki a Zend modulokkal kapcsolatban érdeklődik, ezt a levelet olvassa át.

A GD a 4.2.0-ban - jelenleg vizsgálják, mi az oka annak, hogy a 4.2.x ágban nem fordítható le a GD könyvtár a .m4 fájl hibás felismerése miatt. További hírek hamarosan.

A PHP és a Cygwin - mint kiderült, számos fejlesztő használja együtt a PHP-t és a Cygwin könyvtárat, és lehetséges sikeres CGI/CLI fordítás, habár egyelőre még XML támogatás nélkül. Az Apache dll fordítása egyelőre még nem megoldott.

i18n javítás - elkészült a legutolsó PHP változathoz a Zend kiegészítő stílusú i18n ("nemzetköziesítés") javítás, amely Japánban már komoly teszteken ment át. A kód képes több-bájtos kódolású (mint a japán Shift JIS) szkripteket írni és olvasni. A kód a PHP 5-ös változatában várható majd.

Ennyit mára a tudomány és technika újdonságaiból.