ugrás a tartalomhoz

NuSphere PHPEd edition

Granc Róbert · 2002. Jan. 31. (Cs), 00.49
A windowsos PHP-szerkesztők közül még ma is sokan a PHPEd-et használják, attól függetlenül, hogy Ergin Soysal, a PHPEd fejlesztője a NuSphere alkalmazottja lett, és a program ma hivatalosan már csak a 300 dolláros "NuSphere PHPEd" csomag részeként érhető el.

A NuSphere a múlt hónapban lehetővé tette cégek számára a NuSphere PHPEd csomag letöltését és 14 napos kipróbálását. Nos, kihasználtam a lehetőséget, jelentkeztem a NuSphere-nél, és meg is kaptam tesztelésre a 66 megás csomag elérhetőségét. Habár egy tegnapelőtti bejelentés szerint a NuSphere bemutatta a csomag Linuxos verzióját is, letölteni egyelőre csak a windowsosat lehet.

A csomag a NuSphere szokásos összetevői (Apache, PHP, MySQL (4-es is!), Perl, phpMyAdmin, mintaalkalmazások) mellett persze elsősorban a PHPEd-re épül, amelynek 2.4.1-es verzióját tartalmazza. A beépített egyéb windowsos eszközök: a NuSphereMail, az Apache Access Manager, a CVS 1.11, a "John the Ripper" (Hasfelmetsző John) jelszófeltörő program és az Apache security manager.

A telepítő az ingyenes NuSphere csomaggal megegyezően működik, gyakorlatilag egy Perl szkriptről van szó, ez telepíti a megfelelő beállítások után az összetevőket.

A PHPEd beépített debuggerrel, MySQL böngészővel és -varázslóval, JavaScript-modullal rendelkezik, a kódolást a színkódolás mellett a gyorstippek és a mindig kéznél levő referencia is segíti.

Tesztelgetni még nem igazán volt időm a csomagot, sőt, az teljesen biztos, hogy nem fogom megvenni sem, csupán szerettem volna kipróbálni mennyit változott a PHPEd, miután egy tőkeerős cég felkarolta. Úgy tűnik, Ergin nagyon sok új funkciót épített bele, és sokat finomítgatta a meglévőket is, a program az eltelt pár nap alatt nagyon stabil és gyors volt, megkockáztatom, hogy ma nekem talán ez a PHP-szerkesztő tetszene leginkább - ha továbbra is ingyenes lenne. Így marad a PHPEdit... Bár, a kipróbálásra adott 14 nap leteltéig még biztosan maradok az új PHPEdnél...

DevArticles.com leírás

OnLamp.com leírás

Próbaverzió igénylése

Az ingyenes (PHPEd nélküli) NuSphere telepítőcsomag elérhetősége