ugrás a tartalomhoz

Játékfejlesztés a Mozillánál

Joó Ádám · 2010. Nov. 6. (Szo), 18.59

A Mozilla kísérleti részlege, a Labs nemrég bejelentette a hálós játékok fejlesztésére koncentráló projektet, a Gaminget. A kezdeményezéshez kapcsolódóan pedig útjára indították a Game On játékfejlesztői versenyt.

A 2011. január 1-jéig zajló megmérettetés célja ösztönözni a nyílt webre épülő technológiákat felhasználó játékok fejlesztését, hogy a hagyományoknak megfelelően a játékfejlesztés a hálón is az innováció katalizátorává válhasson.

A pályaművekben felhasználható bármely technológia, mely a modern böngészőkben további bővítmények nélkül rendelkezésre áll, legyen az HTML5, CSS3, JavaScript, többpontos érintés, helyzetérzékelés és helymeghatározás, vagy bármi más, ami mindenki számára hozzáférhető. A kész könyvtárak és webszolgáltatások használata kifejezetten támogatott.

A versenyre bárki jelentkezhet, legyen bár egyéni induló vagy csapat, fejlesszen kedvtelésből vagy megélhetésként, tegye később a munkát nyílt vagy kereskedelmi feltételek mellett elérhetővé.

A bírák közt találjuk Brendan Eichet, a JavaScript atyját, John Resiget, a jQuery megálmodóját, az Ars Technica és az Engadget munkatársait, és olyan vállalatok képviselőit, mint a Yahoo!, a Facebook, a Sony, a Palm vagy az Ebay.

Az elkészült munkákat a zsűri több, akár rögtönzött kategóriában is értékeli, a főnyeremény pedig egy út a Game Developers Conference-re.

Olvasóinkat is buzdítjuk a részvételre, a Weblabor hasábjain örömmel adunk helyet játékuk és a fejlesztés bemutatásának.