ugrás a tartalomhoz

Budapest New Technology Meetup

Bártházi András · 2007. Nov. 22. (Cs), 12.21

NewTech Meetup

A Weblaboron még sohasem ajánlottuk, pedig egy igen érdekes rendezvényről van szó. A Budapest New Technology Meetup egy havonta megrendezésre kerülő, a tudomány és technika varázsai iránt érdeklődőknek szervezett kifejezetten underground feelingű esemény. Közel sem a webre korlátozódik a témaköre, de sokszor előfordul konkrétan vagy érintőlegesen a web is mint téma. Így lesz ez most is, a decemberi meetupon (az Android előadással).

A rövid nevén csak meetupként emlegetett találkozók már egész hosszú múltra tekintenek vissza, idén februárban kezdődtek (vagy korábban?). Célközönségnek a technológia iránt érdeklődők vannak megjelölve, egy meetup 4-6 elődásból áll melyek hossza 5-10 perc (ha nem csúszik ki az előadó). Pár találkozón már részt vettem, így elmondhatom, hogy egy jó hangulatú, igen változatos és érdekes témákról szóló rendezvényről van szó (bennem mindig gyerekkorom Kudlik Júliás Delta nézésének feelingje alakul ki - ha valaki emlékezik még erre).

A decemberi találkozón is jó témák lesznek, bemutatásra kerül Simon, a humanoid robot, Android, a Google mobil oprendszere, Milenia Grafter, a 64 kB-os flash média szerver, keresni fogjuk a peert a szénakazalban, megismerhetjük a Bölcsészettudomány Informatikai Önálló Programot, továbbá téma lesz a hacker kép alakulása Nick Haflingertől Neo-ig.

Az előadások jellemzően magyar nyelvűek, bár néha angol is előfordul (most éppen nem fog). Korábban matematikai, csillagászati, biotechnológiai, médiaművészeti, szociális, politikai és webkettes projektekről is szó esett - a téma igen változatos tehát. Jellemzően van büfé és WC is a helyszínen, mely szokásosan a Kortárs Építészeti Központ (KEK) nemkicsit lepukkant, ám a célnak tökéletesen megfelelő Keleti Pályaudvarhoz közeli épülete. A résztvevők száma változó, de 100-150-en szoktunk lenni minden alkalommal, ülőhelyet csak a korán érkezők kapnak.

A rendezvényre egy rövid meetup.com regisztrációt követően jelentkezni kell (a jelentkezők száma korlátozott), amúgy non-profit, ingyenes. Ha nem tud valaki eljönni, az archívumban akkor is megtalálhatóak az előadások videófelvételei, anyagai. A meetuphoz egyébként tartozik egy blog is, mely a http://blog.meetup.hu/ címen érhető el.