ugrás a tartalomhoz

A Ruby on Rails és az Eclipse

Bártházi András · 2005. Okt. 2. (V), 12.09
Az Eclipse, köszönhetően nyíltságának és jól dokumentáltságának (számos könyv, forráskód áll rendelkezésre), egyre inkább egy profi fejlesztőkörnyezetté növi ki magát. Egy-két év, és nem lesz olyan általános fejlesztőeszköz, mely összességében többet tudna kínálni - már ma is nagyon jól használható szinte bármelyik elterjedt programozási nyelvhez (az elmúlt hónapokban számos pluginnek jelent meg friss verziója). A napokban a Ruby pluginból jelent meg új verzió, illetve elérhetővé vált egy előre összeállított Eclipse alapú Ruby on Rails fejlesztőkörnyezet.

A rubyeclipse egy Eclipse plugin, mely az Eclipse-t Ruby kódszínezéssel, Ruby hibák jelzésével, kódkiegészítéssel (kód sablonok, kulcsszavak, metódusok, osztályok, modulok és változók), kód formázással egészíti ki, integrálja a teszteszközöket, stb.

A radrails egy az Eclipse központi magjára épülő, előre beállított és Ruby on Rails fejlesztésre felkészített Eclipse terjesztés. Lehetőséget ad Ruby on Rails projekt indításra automatikus Ruby on Rails alapkörnyezet összeállításával, továbbá interfészt kínál pár parancssori RoR eszközhöz is.

Bővebben a magyar Ruby on Rails blogban lehet olvasni a két eszközről (Ruby on Rails fejlesztőkörnyezetek), érdemes lehet mindkettőre egy pillantást vetni.