ugrás a tartalomhoz

Az eBay nyit a fejlesztők felé

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 16. (Szo), 10.28
A eBay azok közé a webszolgáltatás ellátók közé tartozik, akik mindig is jól fizető ügyfelekkel rendelkeztek, és kicsit mostohán kezelték a kis volumenben dolgozó fejlesztőket. Hétköznapi programozók számára a webszolgáltatásaik használatára csak száz dollár befizetése árán, és napi 50-es lekérdezési limittel volt lehetőség. Az utóbbi időben azonban fokozatosan felismerték, hogy nyitni kell a fejlesztők felé, és így a nemzetközi PHP konferenciák támogatójaként is felléptek, népszerűsítve szolgáltatásaikat a fejlesztők számára is.

Adam Trachtenberg jelenti, hogy most ennél sokkal több történt, legalábbis azok számára mindenképpen, akik a konferenciák bemutatói helyett inkább a való életben szeretnének eBay webszolgáltatásokat használni. Eltörölték a belépéskor fizetendő díjat, és megemelték az API hívások számát tízezerre, ami már kényelmesebb lehetőséget ad a rendszer alkalmazásához.

Még ennél is többet jelez, hogy elindították az eBay Community Codebase webhelyet, mely teret ad az eBay-hez kapcsolódó nyílt forrású projekteknek, és már most is sok hasznos kódot érhetünk el onnan. Nemrég blogmarkban is jeleztük, hogy a PayPal immár Magyarországon is (félig) használható, és az előzőeknek köszönhetően a programozási felületéhez most már könnyen hozzáférhetünk, naponta akár több ezer tranzakciót végrehajtva a PayPal toolkit segítségével. Eddig is voltak ugyan kész kódok az eBay szolgáltatások használatához, azt mégis komoly fejleményként értékelhetjük, hogy a cég közvetlenül kívánja támogatni az ilyen kezdeményezéseket.