ugrás a tartalomhoz

Mozilla alapú internet alkalmazás csomagot adott ki a Linspire

Bártházi András · 2004. Nov. 5. (P), 17.15
A felhasználói Linux disztribúciót készítő Linspire egy új Mozilla alapú alkalmazáscsomaggal állt elő, a Linspire Internet Suite-tal. Az új program egy továbbfejlesztett Mozilla Alkalmazáscsomag, számos hozzáadott szolgáltatással, melyet a Mozdev Csoport fejlesztett a Linspire-nek. Érdekes kisebb és nagyobb dolgok ezek, íme egy összefoglaló:

"Forró szavak"

A Hot Words nevű szolgáltatás egy weboldalon és a levelekben teszi lehetővé különböző Google oldalak használtatát. A kereső függőknek kiváló szolgáltatás lehet, mely egy weboldal vagy email bármely szavát kereshetővé teszi. Nincs kijelölés, másolás, beillesztés, keresés indítás, mindez sokkal gyorsabban kivitelezhető - csak egy egérkattintás. Egy konkrét szó fölé víve a kurzort, egy kis menü jelenik meg hamarosan, amiből választva már indul is a keresés. A szolgáltatás testreszabható, alapból a weben, a hírekben és katalógusokban lehet keresni vele.

Egy másik lehetőség a levelek gépelése közbeni helyesírásellenőrzést biztosítja. A Linspire ezt is Hot Wordsnek hívja, a hibás szavak pirossal lesznek aláhúzva, s a lehetséges javításokat menüben kínálja fel a rendszer.

"Levél Emlékeztető"

A MailMinder időzíthető email kiküldést tesz lehetővé. Azoknak mindenképpen hasznos, akik a TODO listájukat e-mailben kezelik: eltüntethetik a mappájukból egy időre a leveleket, melyek újra megjelennek később, egy beállított időpontban. Ugyanez a szolgáltatás lehetővé teszi a levélküldést mások számára is, ezzel lehetővé téve azt, hogy a levél olyankor legyen kiküldve, amikor nem is vagyunk gépközelben.

PhoneGaim

A csomag magában foglalja a PhoneGaim programot is, mely a Gaim több protokollt is támogató csevejprogram továbbfejlesztett változata, mely a SIPhone internetes telefonálást is támogatja.

A szolgáltatásokat a MozDev csoport fejlesztette ki, s ígéretet kapott arra, hogy a Linspire annyi kódot fog visszaforgatni a Mozilla csomagba, amennyi lehetséges - az inline helyesírásellenörző már a Mozilla részét is képezi (patch formájában rendelkezésre áll). A helyzet különben hasonló az Nvu HTML szerkesztő fejlesztéséhez, ott is lassanként visszakerülnek a fejlesztések a Mozilla Composerbe.

Ha képes beszámolóra vágyunk, mindenképpen nézzük meg a Linspire erről a csomagról szóló oldalát. A bejelentésben pedig kicsit a fentieknél is részletesebben olvashatjuk az egyes funkciókat. A csomag egyelőre csak Linspire csomagként érhető el.